Carmina Slovenica z novim družbenokritičnim delom Fortuna Fauvelu ne bo par!

Avtor: STA

Vokalno gledališče Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec pripravlja nov odrski projekt Fortuna Fauvelu ne bo par!, ki bo predpremiero doživel 19. novembra v SNG Maribor. Temelji na edinem glasbeno-scenskem delu skladatelja Lojzeta Lebiča oziroma gotski alegorični pesnitvi z ostro kritiko družbe.


Foto: Dorian Šilec Petek

Po uspešni predelavi glasbe Lojzeta Lebiča v projektu Iz veka vekov..., za katerega je Šilčeva leta 2008 prejela nagrado Mednarodnega gledališkega inštituta ITI, se zdaj osredotoča na Lebičevo edino glasbeno-scensko delo Fauvel '86, ki ga ponekod razširjajo skladbe iz izvirnega srednjeveškega dela Roman de Fauvel (1310-1314) ter okruški iz srednjeveških ritualnih iger, literature in filozofskih zapisov.

"Gre za eno najzgodnejših glasbeno-scenskih del, ki ima zaradi svoje kompleksnosti pomembno mesto v zgodovini glasbe, literature in tudi vizualne umetnosti. S hibridnim polčlovekom in poloslom v naslovni vlogi predstavlja Roman de Fauvel zares razkošen gesamtkunstwerk," pojasnjuje avtorica koncepta tega novega choregie projekta Šilčeva. "Lebičeva kompozicija po besedah avtorja učinkuje kot smerokaz v preteklost, kot prosojna 'zavesa', izza katere poslušalec spremlja peripetije zgodnjega 14. stoletja, zavedajoč se, da to ni 'pravi čas' dogajanja."

Fortuna Fauvelu ne bo par! smeši človeški egoizem, hedonizem, hinavščino in ekscese vladajočih stanov tako posvetne kot cerkvene oblasti, torej družbo, kontaminirano z grehom in s korupcijo. "Libreto Fortuna Fauvelu ne bo par! - podobno kot politične polemike našega časa v Ameriki in Evropi - 'hvali' prevare in norost ter se pomakne v satirični pregled sicer pobožnih, a vraževernih zlorab cerkve ter političnih doktrin in korupcije. Nič ne mine brez Norosti. Ta nas navdušuje zaradi svojega znanja in poznavanja pravih resnic," je še pojasnila Šilčeva.

To je osrednji projekt Carmine Slovenice v novi sezoni, ob katerem bodo med drugim posneli tudi dokumentarni film o izvajanju in uprizarjanju glasbe skladatelja Lojzeta Lebiča.

Obenem bodo po letošnjem uspešnem gostovanju na festivalu Prototype v New Yorku znova gostovali po svetu. Med drugim bo Carmina Slovenica maja prihodnje leto s projektom Toksični psalmi odprla mednarodni festival Operadagen (Dnevi opere) v Rotterdamu, ki velja za enega najpomembnejših evropskih opernih oziroma glasbeno-gledaliških festivalov. Avgusta se bo udeležila festivala Choralies v Vaison-la-Romaine v Franciji.

Carmina Slovenica bo v novi sezoni nadaljevala s koncertnim ciklusom Attacca, računajo pa tudi na izvedbo vrste dogodkov v nedavno prenovljeni minoritski cerkvi v Mariboru, čeprav so težave v komunikaciji z občino. "Zadnji dogovor v sredini septembra je bil, da bo občina z Lutkovnim gledališčem Maribor do konca meseca proučila osnovne stvari, povezane z upravljanjem prizorišča, zatem pa Carmino Slovenico pozvala k predstavitvi programa. Menimo, da je čas, da občina prične veliko bolj aktivno načrtovanje tega kulturnega projekta," so sporočili iz Carmine Slovenice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-z-novim-druzbenokriticnim-delom-fortuna-fauvelu-ne-bo-par