Lutkovno gledališče Zapik na ameriškem festivalu Kids Euro

Avtor: STA

V Washingtonu se je v nedeljo sklenil 8. festival Kids Euro, ki velja za največjega na vzhodni obali ZDA in je posvečen ustvarjalcem iz Evrope. Na njem sta iz Slovenije s predstavo Miška kaško kuhala gostovala Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko iz lutkovnega gledališča Zapik. Otroško knjigo je v sklopu festivala predstavil veleposlanik Božo Cerar.


Foto: Arhiv Zapik

Festival Kids Euro vsako leto organizirajo veleposlaništva držav članic Evropske unije, na njem pa nastopajo umetniki iz Evropske zveze. Letos je program obsegal 125 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav, likovnih in glasbenih delavnic ter projekcij otroških in mladinskih filmov.

Predstava gledališča Zapik se naslanja na slovensko otroško izročilo, z njo pa sta lutkarja predstavila pet slovenskih otroških prstnih iger na pet različnih načinov in s petimi lutkovnimi tehnikami. Poleg izročila so otroci tekom predstave spoznali tudi različne inštrumente. Ustvarjalca sta na festivalu nastopila sedemkrat, bila pa sta tudi gosta jutranje televizijske oddaje na lokalni postaji televizijske mreže CBS.

Knjiga Boža Cerarja Gorska ribica gre na morje, je bila javnosti prvič predstavljena 2. novembra v Kongresni knjižnici v Washingtonu. Besedilo je za angleško izdajo z naslovom Little Mountain Fish Goes to Sea iz slovenščine prevedel Vladimir Pregelj. Ta se je dogodka tudi udeležil, likovno pa sta knjigo opremila Miro in Metka Zupančič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-zapik-na-ameriskem-festivalu-kids-euro