Na Čufarjevih dnevih letos sedem komedij ljubiteljskih gledališč

Avtor: STA

Letošnji festival ljubiteljskih gledališč, 28. Čufarjevi dnevi, bo znova v znamenju komedije. V gledališču Toneta Čufarja Jesenice se bo od 14. do 21. novembra namreč zvrstilo kar sedem komedij v tekmovalnem programu. Festival bodo tudi tokrat obogatili še spremljevalni dogodki.


Foto: Thomas Hawk/Flickr

Letos se je na srečanje prijavilo 25 ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva. "Ljubiteljska gledališča največkrat segajo po komedijah, ker želijo ustvarjalci ugajati občinstvu in se hkrati tudi sami zabavati ob nastajanju predstave," je pred začetkom festivala na novinarski konferenci ta teden pojasnila direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole.

Ob tem je dodala, da so tudi komedije lahko zelo kakovostne. "Visoka sporočila gledališča, ki jih nosi recimo Drama, sicer ostajajo malce v kotu ljubiteljskih odrov, vendar pa tudi komedija zna držati ogledalo družbi. Publiko lahko še bolj zvito privabi v dvorano in iz nje izvabi smeh, pri čemer lahko gledalci na koncu spoznajo, da se smejijo sebi," je poudarila.

Tudi 28. Čufarjevi dnevi bodo nasmejani, saj je selektor Branko Kraljevič v program izbral sedem komedij. Kot ugotavlja, kakovost prijavljenih predstav letos ni posebej izstopajoča, je pa opazen pozitiven premik na področju scenske opreme, prav tako so jasni režijski koncepti. Na koncu je izbral tiste predstave, ki so uspele ob tem še zanetiti atmosfersko iskrico pri občinstvu in nadgraditi predstavo v vznemirljiv dogodek.

Ob začetku festivala v soboto, 14. novembra, bo nastopilo domače gledališče s predstavo Igralska družina, ki jo je režiser Iztok Valič napisal prav za jeseniško gledališče ob njegovi 70-letnici. V nedeljo bo sledil nastop Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec s komedijo Vse zastonj Daria Foja v režiji Petra Militarova.

Kulturno društvo Janez Jalen Notranje Gorice bo 16. novembra nastopilo s komedijo Kurbe Fedje Šehovića v režiji Jaše Jamnika. Kulturno umetniško društvo Zarja Trnovlje - Celje bo predstavilo komedijo Milana Jesiha Triko v režiji Vojka Belšaka. S komedijo Floriana Zellerja Resnica pa bo nastopilo Šentjakobsko gledališče Ljubljana ob režiji Gregorja Tozona.

Loški oder Škofja Loka, ki je prav tako stalni udeleženec Čufarjevih dni, bo predstavil komedijo Georgesa Feydeauja Maček v žaklju v režiji Milana Goloba. Tekmovalni program pa bo 20. novembra zaključilo Kulturno umetniško društvo Štefan Romih Črešnjevec iz Slovenske Bistrice s Fojevo komedijo Niti tat ne more pošteno krasti v režiji Zdenke Bizjak.

Festival bo ob podelitvi nagrad in plaket Toneta Čufarja za najboljšo predstavo in igralce 21. novembra zaključil glasbeni potep Link.art. Spremljevalni program pa bo popestril tudi ostale festivalske dni. Na dan odprtih vrat bodo obiskovalci imeli priložnost bolje spoznati delo v jeseniškem gledališkem hramu. Razstave v gledališču pa bodo posvečene letos preminulim gledališkim ustvarjalcem Jožetu Logarju, Marjanu Bevku in Sergeju Verču.

Proračun Čufarjevih dni tudi letos znaša okoli 12.000 evrov, pri čemer je glavni podpornik jeseniška občina, sledijo Acroni in druga jeseniška podjetja. Na ta način organizatorji zberejo okoli 10.000 evrov, približno 2000 evrov pa pričakujejo od prodaje vstopnic za predstave. Posamična vstopnica stane deset evrov, abonma za vse predstave pa 45 evrov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-cufarjevih-dnevih-letos-sedem-komedij-ljubiteljskih-gledalisc