Novembra v Slovenskem gledališkem inštitutu

Avtor: SLOGI

Ta mesec SLOGI vabi na predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater in predstavitev digitalne knjižnice slovenskih dramskih besedil. Zvrstila se bosta še pogovora na temo slovenske dramatike in gledališča ter Naježeno in jedrnato v živo z gostjo Aljo Predan.


Alja Predan / Foto: Damjan Švarc, arhiv FBS

V četrtek, 5. novembra, bo ob 11. uri v dvorani SLOGI predstavitev nove tematske dvojne številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater. Revijo je ustanovila UL AGRFT, z letošnjim letnikom pa je revija začela izhajati v soizdajateljstvu s SLOGI. Ob tem pa ostaja univerzitetna znanstvena revija, z dvema številkama v letniku.

V torek, 10. novembra, bo ob 17.30 v dvorani SLOGI predstavitev digitalne knjižnice slovenskih dramskih besedil. Z vzpostavitvijo baze slovenskih dramskih besedil želijo na inštitutu izboljšati dostopnost do težje dosegljivih dramskih besedil starejših in sodobnih avtorjev. Njihov cilj je čim bolj pestra in raznolika zbirka, dostopna vsem uporabnikom interneta.

Ob 18. uri vabljeni na dogodek Gledišče* Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu?. V letošnji sezoni je na programe slovenskih gledališč uvrščeno vidnejše število slovenskih dramskih novitet. V letnem nizu tematskih pogovorov pod naslovom Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu? se bodo v Slovenskem gledališkem inštitutu enkrat mesečno osredotočili na izbrano besedilo in njegovo uprizoritev ter z dramskimi avtorji in gledališkimi ustvarjalci spregovorili o različnih vidikih odnosa med dramatiko in njenim uprizarjanjem. Niz pogovorov se bo začel z besedilom in uprizoritvijo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije. Gostili bodo avtorico besedila Simono Semenič in dramaturginjo uprizoritve Evo Mahkovic. Besedilo je letos prejelo Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko delo, krstno uprizoritev je doživelo septembra v Mestnem gledališču ljubljanskem in režiji Diega de Bree.

V tednu po Dnevu slovenskega znakovnega jezika, ki ga obeležujemo 14. novembra, in ob zaključku projekta »Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam« bo obiskovalce po stalni razstavi Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja v slovenskem znakovnem jeziku v petek, 20. novembra, ob 17. uri popeljala Melanie Likar.

V torek, 24. novembra, ob 18. uri vabljeni na sklop pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan na temo gledališča v najširšem pomenu. Tokrat se bomo v dvorani SLOGI pogovarjali z umetniško direktorico Festivala Borštnikovo srečanje, dramaturginjo, prevajalko, urednico in teatrologinjo Aljo Predan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novembra-v-slovenskem-gledaliskem-institutu