Slovenska gledališča so lani privabila skoraj 750.000 obiskovalcev

Avtor: STA

Predstave v slovenskih gledališčih si je lani ogledalo 745.000 oseb, od tega okoli 37 odstotkov otrok in mladostnikov. Približno polovica obiskovalcev si je ogledala dramske predstave, okoli 15 odstotkov lutkovne, okrog osem odstotkov operne in baletne, malo več kot štirje odstotki plesne, dva odstotka pa predstave raziskovalnih gledališč.


Foto: Michael Coghlan, Flickr

Slovenska gledališča so v letu 2014 ponudila skupno 4748 predstav, od katerih je bilo največ dramskih (več kot 50 odstotkov) in lutkovnih (več kot 20 odstotkov). Več kot 80 odstotkov predstav je nastalo v lastni produkciji gledališč, nekaj manj kot 20 predstav pa je bilo gostujočih, kaže raziskava Statističnega urada RS (Surs).

Lani so gledališča poskrbela za več kot 280 premier, od katerih je bilo največ premier dramskih predstav (več kot 110), najmanj pa baletnih del (pet). Plesnih je bilo okoli 40, nekaj manj so jih pripravila raziskovalna gledališča, pol manj lutkovna, devet premier je bilo opernih.

Gostujoči gledališčniki so izvedli skoraj 900 predstav, od tega polovico dramskih in okoli 20 lutkovnih predstav. Slovenska gledališča pa so na gostovanjih po Sloveniji in tujini uprizorila okoli 2000 predstav. Skoraj 80 odstotkov gostovanj je bilo po drugih slovenskih gledališčih, nekaj več kot sedem odstotkov pri Slovencih v zamejstvu in po svetu in v enakem deležu v Evropski uniji. S 116 predstavami so slovenska gledališča gostovala izven Evropske unije.

Največje število gledalcev so beležili na predstavah baleta in opere (v povprečju več kot 500), najmanj pa na predstavah raziskovalnih gledališč (v povprečju okoli 60). Eno gledališko predstavo - ne glede na zvrst - si je v povprečju ogledalo 157 obiskovalcev.

Med obiskovalci gledališč je bilo približno 37 odstotkov otrok in mladostnikov. Ti so si v največjem številu ogledali dramske predstave (43 odstotkov) in lutkovne predstave (33 odstotkov), so še sporočili iz Sursa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-so-lani-privabila-skoraj-750-000-obiskovalcev