Pandur o sodelovanju pri EPK

Avtor: STA

Priznani gledališki režiser Tomaž Pandur, ki trenutno živi in dela v Madridu, se še ni odločil, ali bo sodeloval pri projektu Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 v Mariboru.


Tomaž Pandur je dejal ob robu sredine okrogle mize v Mariboru, da se bo odločil, ko bo videl programsko podobo projekta.

"Odvisno, kakšen koncept se bo vzpostavil za EPK in na podlagi tega se bom odločil, ali sem zraven ali ne," je pojasnil. "Še vedno je več opcij. Jaz pač zagovarjam tisto prepoznavno v svetu, nekaj, kar Maribor zasluži, kar Maribor lahko postane."

Na okrogli mizi, ki jo je organiziral časnik Večer, je Pandur poudaril, da je pri projektu EPK nujno treba nehati obračunavati za nazaj in se posvetiti načrtom za naprej, pri tem pa se je treba zavedati izvirne ideje te pobude EU, da je naziv priložnost, da se mesto kulturno in duhovno preporodi. "Bomo zgradili Potemkinovo vas, ki bo zakrila našo bedo in povprečnost, ali pa bomo resnično eksplodirali v vsem svojem blišču," se je vprašal umetnik, ki mu je mariborski župan Franc Kangler ponudil položaj programskega direktorja javnega zavoda Maribor 2012.

Tomaž Pandur je bil med letoma 1989 in 1996 umetniški vodja Drame SNG Maribor, kjer je s predstavami, kot so Faust, Hamlet, Carmen, La divina Comedia, Ruska misija in Babylon dosegel mednarodni uspeh, s katerim si je prislužil najvišja državna in mednarodna odlikovanja. Leta 2002 je ustanovil mednarodno gledališko hišo Pandur.Theaters s predstavami, kot so Hazarski besednjak, Sto minut in Tesla Electric Company.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandur-o-sodelovanju-pri-epk