Prigode iz zaodrja

Avtor: Gordana Lacić

Medtem ko v dvorani gledate in se čudite svetovom, ki se pred vami razprostirajo na odru, se v gledaliških nedrjih odvija še ena prava mala drama. Drama iz zaodrja.


Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič/Arhiv FBS

Festival je vsakodnevno priča malim prigodam, ki ostanejo skrite očem njegovih obiskovalcev. Je kot dobro naoljen stroj, ki ga vsak dan sestavijo tehnična ekipa, ki večer pred predstavo festivalske odre spremeni v Čarobno goro, Grad, francoski Rouen ali obalo Iliona. Pri tem zanje niso ovira še tako zahtevne scenografove želje niti jezikovne prepreke.

Zagotovo je v zadnjih dnevih mimo vas odbrzela katera od Borštnikovih dam s telefonom v eni roki in z zaskrbljenim izrazom na obrazu. Verjetno je urejala prevoz enemu od mednarodnih gostov, ki je obtičal na meji, iskala izgubljene kovčke ali tiho naročala kateremu od prostovoljcev naj uredi pogostitev za nastopajoče. Včasih se drama iz zaodrja spremeni v pravo malo detektivko, v kateri še google odpove ...

Borštnikovo srečanje se ne dogaja samo enajst festivalskih dni v oktobru. V 365 dneh, ki se zvrstijo med enim in drugim festivalom, ekipa opravi nešteto sestankov, telefonskih klicev, odpošlje množico mailov ...

Ko bo v nedeljo še zadnjič padla rdeča festivalska zavesa, ko bo štih nehal svetiti na oder, ko si bo letošnja lavreatka končno nadela prstan in ko bodo kozarci nazdravili še enemu uspešno izpeljanemu festivalu, bodo v pisarni za Kazinsko dvorano Borštnikove dame sedle za računalnik in začele zbirati ideje za naslednje leto. Ko boste med smehom, čestitkami in poljubi dvigali  kozarce letošnjim Borštnikovim nagrajencem, jih dvignite še za ljudi iz zaodrja.  Tehnike, producente, prostovoljce, čistilke, blagajnike in vse tiste, ki se jim moramo zahvaliti, da Maribor oktobra že 50 let živi in diha z Borštnikom. Na zdravje in še na mnoga leta!

***

Vsebino Biltenov 50. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prigode-iz-zaodrja