Simpozij: Scenske umetnosti, migracije, politika - Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav (1. dan)

Avtor: Kaja Novosel

Včeraj, v sredo 20. oktobra, se je v okviru Borštnikovega srečanja odvila mednarodna znanstvena konferenca z naslovom »Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav«.


Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič/Arhiv FBS

Vodja in glavna organizatorka je bila dr. Barbara Orel, izredna profesorica za dramaturgijo in študije scenskih umetnosti na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter vodja raziskovalne skupine UL AGRFT. Na Rektoratu Univerze v Mariboru, v dvorani Antona Trstenjaka se je tako od 9.30. do približno 18.30. ure zamenjalo kar dvanajst vrhunskih predavateljev, vsak s svojo raziskavo, posvečeno prav temu srečanju.

Po uvodnih besedah Tomaža Gubenška, dekana UL AGRFT, sta nabito polno dvorano nagovorili še umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan in dr. Barbara Orel: Nato je pred mikrofon prvi stopil Aleš Gabrič, doktor zgodovine, ki nam je orisal območje med slovenstvom in svetovljanstvom na podlagi velikih Slovencev. Zatem je svoje predavanje o vrednotenju in vrednotah medkulturne uprizoritve izvedla glavna zvezda konference, zaslužna profesorica Univerze v Warvicku Janelle Reinelt, znano ime teatrološkega sveta.


Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič/Arhiv FBS
Po prvih dveh, nekoliko daljših predavanjih in obveznem odmoru za kavo, se je zvrstilo pet predavateljev. O nemškem gledališču na Slovenskem, v obdobju od konca 19. do začetka 20. stoletja, je spregovorila mag. Sandra Jenko. Zatem je nastopila Darja Koter, redna profesorica za zgodovino glasbe na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Predstavila nam je delovanje ljubljanske Opere v obdobju ravnatelja Mirka Poliča ter le-to povezala z evropsko kulturno migracijo tistega časa. Naslednji je nastopil dr. Aldo Milohnić, predavatelj zgodovine gledališča na UL AGRFT, ki se je v svoji raziskavi ukvarjal s tremi najpomembnejšimi predstavniki slovenske avantgardne režije: s Pregarcem, Delakom in Stupico. Sledil je teatrolog Hasan Zahirović, ki nam je povedal nekaj o tesnih slovensko-čeških stikih v prvi polovici 20. stoletja in danes, nato pa ga je tematsko dopolnil še zadnji predavatelj Uroš Trefalt, ki se je osredotočil na dotično povezovanje v svetu lutk.

Popoldanski sklop predavanj se je imenoval »Politika, estetika in etika medkulturnih izmenjav«. Predavatelji so se osredotočili na slovenski in jugovzhodni prostor. Nastopili so: dr. Milena Dragičević Šešić in zatem Katarina Pejović, ki sta se osredinili na povezavo slovenskega in jugovzhodnega prostora (predvsem na države nekdanje Jugoslavije), dr. Blaž Lukan, ki je predaval o Ljubiši Ristiću v Sloveniji, dr. Tomaž Toporišič je spregovoril o percepciji postdramskega gledališča in dr. Barbara Orel, ki je raziskovala uprizarjanje nacionalne identitete na slovenskih proslavah ob dnevu državnosti. Udeleženci strokovnega seminarja so tako dobili ogromno novih informacij na področju scenskih umetnosti, migracij in politike, organizatorji pa so lahko zadovoljni tako z  obiskom kot z izvedbo. Drugi del konference se bo odvil danes na istem mestu od 10. do 17.30. ure.

***

Vsebino Biltenov 50. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/simpozij-scenske-umetnosti-migracije-politika-slovensko-gledalisce-kot-sooblikovalec-medkulturnih-izmenjav-1-dan