Poslanica za svetovni dan lutkarstva

Avtor: Unima Slovenija

Generalni sekretar Unime Jacques Trudeau je objavil poslanico priznanega gledališkega režiserja Roberta Lepagea ob svetovnem dnevu lutkarstva 21. marca 2010.


Vsestranski mojster gledališke obrti Robert Lepage se zlasti z uporabo lutkovnega gledališča in novih tehnologij, ukvarja in režira izvirne produkcije, ki do temeljev pretresajo dogmo klasične gledališke režije.

"Kot mnoge druge je tudi mene prizadel potres, ki je pred nedavnim opustošil Haiti. Ob spremljanju podob, ki sta jih nenehno prenašala televizija in svetovni spletu sem se vprašal, med izmed vseh medijev odrske umetnosti, bi bil najučinkovitejši za izražanje človeške razsežnosti take katastrofe? Kateri medij bi najbolj vzpodbudil sočutje, ne da bi se razvodenelo zgolj, v pomilovanje, spodbudil solidarnost brez moraliziranja, in kateri medij bi lahko najbolj sposoben v našem telesu priklicati odmev ftelesnih bolečin vseh ran in amputacij?

Pravzaprav, sem se vprašal, kako bi na oder prenesel trpljenje Haitijcev, a tudi njihovo vzdržljivost, ki nas hkrati gane in navdihuje?

Dognal sem, da bi lahko to tragedijo najbolj izrazil z lutko. Njena nemoč, ranljivosti,  v prav tolikšni meri pa tudi moč njene čistosti in nedolžnosti se združuje v intimno in enkratno vez z gledalcem. Taka solidarnost verjetno izhaja iz glavne prednosti, ki jo  ima pred človeškim gledališčem in filmom: igralec igra vlogo, lutka pa je vedno iskrena.

Kruto igranje z lutko v nasprotju z igralecem ni hlinjeno in kadar ji prerežejo vrvice,  kadar jo pretepejo, zasmehujejo, zlorabijo ali razkosajo se nikoli ne pritoži. Popravijo jo, zlepijo in ponovno je na nogah, kot nova.

Ta resnica daje lutki veličastno moč, kajti zdi se, da se je hkrati sposobna spopasti s krutostmi usode in izbrati pogum, ki ga potrebuje za obnovo sveta v ruševinah. "


Robert Lepage, Quebec


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslanica-za-svetovni-dan-lutkarstva