Z Vanesso Redgrave v novo sezono zagrebškega filozofskega teatra

Avtor: STA

Znana britanska igralka in aktivistka Vannesa Redgrave je včeraj odprla drugo sezono filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Projekt filozofskih pogovornih večerov v gledališču se je izkazal za izjemno zanimivega in je prekosil vsa pričakovanja organizatorjev.


Vannesa Redgrave / Foto: Siebbi, via Wikimedia Commons

Vanessa Redgrave prihaja v Zagreb po tem, ko je letos spomladi komaj prestala srčno kap. Osrednja tema pogovorov z gostiteljem filozofskih večerov Srečkom Horvatom je bil dolgoletni aktivistični angažma 78-letne britanske igralke, ki si je od vojne v Vietnamu do nedavnih državljanskih protestov v BiH prizadevala predvsem za mirovništvo in človekove pravice.

Redgrave je širšem občinstvu bolj znana po svojih vrhunskih igralskih interpretacijah, za katere je med svojo dolgoletno filmsko in gledališko kariero sprejela vrsto nagrad, vključno z oskarjem. Nekateri od filmov, v katerih je zaigrala, kot je Povečava režiserja Michelangela Antonionija, so se uvrstili med klasike.

Kot igralka bi lahko dosegla še večjo slavo, če bi ji podelili še nekatere glavne vloge, pri katerih jo je najbolj oviral njen aktivizem. Večkrat je v pogovorih izjavila, da se aktivizmu ni želela odpovedati ne glede na to, da je zaradi svojih stališč pogosto ostajala brez vlog, na ta način pa tudi brez prihodkov.

Celotnega programa za novo sezono filozofskega teatra v HNK še niso sestavili. Kot so povedali, se pogovarjajo, da bi do konca leta gostili eno osrednjih osebnosti britanske levice Tariqa Alija, ki je tudi protivojni aktivist iz časov vietnamske vojne. Obstaja fotografija z londonskega protivojnega shoda iz leta 1968, na katerem sta med protestniki skupaj Vanessa Redgrave in Tariq Ali.

Neuradno naj bi januarja v HNK znova nastopil slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je bil gost filozofskega teatra tudi letos. V prvi sezoni pogovornih večerov so Zagreb obiskali še francoska filozofinja Julija Kristeva in italijanski književnik Niccolo Ammaniti. Po Žižku sta si oder delila sociologa Saskia Sassen in Richard Sennett, nato pa še francoski ekonomist Thomas Piketty ter njegov rojak filozof, pisatelj, profesor in dramaturg Alain Badiou.

Filozofski teater so zastavili kot prostor za refleksijo na vprašanje, v kolikšni meri lahko neko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo. Ob tem so računali zlasti na odziv mlajšega občinstva. V prvi sezoni so zabeležili izjemno zanimanje, tudi neposredne televizijske prenose je spremljalo veliko gledalcev, so še izpostavili organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-vanesso-redgrave-v-novo-sezono-zagrebskega-filozofskega-teatra