Mednarodna znanstvena konferenca Gledališče v mestu

Avtor: AGRFT

Kakšno mesto zavzema gledališče v širšem sistemu kulture in umetnosti ter kakšna je vloga osrednjih gledaliških institucij v mestu?


Foto: Frédéric BISSON/Flickr

Kaj ponujajo Maribor in druga evropska mesta oz. katerega gledališča je največ na sporedu in kateri žanri privabijo največ gledalcev v različnih mestih? Kdo so ti ljudje, ki sedijo v gledališčih? Kako obiskovalci doživljajo različne gledališke žanre, od dramskega gledališča do plesa, glasbenega gledališča in drugih? In kako si z znanjem o vsem tem pomagati pri privabljanju občinstva?

Pridite na mednarodno znanstveno konferenco »Gledališče v mestu«!

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo v petek 23. oktobra o zgornjih vprašanjih na podlagi empirične raziskave “Študija mest v okviru projekta STEP” razpravljali raziskovalci in gledališki ljudje iz sedmih evropskih držav. Mednarodna raziskovalna skupina STEP bo predstavila izsledke svoje večletne raziskave gledaliških sistemov in občinstva v sedmih evropskih mestih: Mariboru, Aarhusu (Danska), Bernu (Švica), Debrecenu (Madžarska), Groningenu (Nizozemska), Tartuju (Estonija) in regiji Tyneside (Velika Britanija). V raziskavi so med seboj primerjani gledališki sistemi z vidika financiranja in prizorišč, enoletna produkcija, razvrščena glede na število premier in ponovitev različnih zvrsti, število gledalcev itd. Predstavljena bo tudi analiza občinstva iz različnih demografskih vidikov ter primerjava gledališke recepcije različnih tipov in žanrov gledališč v izbranih evropskih mestih. Celodnevna konferenca, z začetkom ob 10. uri, bo potekala v angleščini, osrednjo mesto pa bosta imeli moderirani diskusiji z občinstvom v dopoldanskem in popoldanskem delu.

Povezava: Program in podrobna predstavitev konference

Mednarodno znanstveno konferenco »Gledališče v mestu« organizirajo Raziskovalni program Gledališke in medumetnostne raziskave UL AGRFT v sodelovanju s 50. Festivalom Borštnikovo srečanje ter skupino STEP.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodna-znanstvena-konferenca-gledalisce-v-mestu