Delo koreografa Williama Forsythea predstavljeno na razstavi v Frankfurtu

Avtor: STA

V frankfurtskem Muzeju moderne umetnosti bo od sobote na ogled razstava, posvečena svetovno priznanemu koreografu Williamu Forsytheu. Združila bo devet Forsytheovih prostorskih instalacij večjih dimenzij in 30 del iz zbirke muzeja, ki bodo postavljene v dialog. Razstava bo odprta do 31. januarja.


William Forsythe / U.S. Mission Photos by Eric Bridiers, Wikimedia Commons

Kot piše na spletni strani muzeja, je Forsythe v zadnjih nekaj desetletjih ustvaril izjemno plesno vesolje. Zasnoval je prelomne baletne koreografije, eksperimentalne plesne predstave in instalacije, ki gledalca nepričakovano postavijo v vlogo protagonista.

Kot velik inovator na področju baleta je vplival na generacije plesalcev. Njegov opus je že tri desetletja povezan z mestom Frankfurt. Tu je leta 1984 ustanovil Ballett Frankfurt in leta 2004 The Forsythe Company.

Nekaj instalacij, ki so vključene v razstavo, je umetnik zasnoval posebej za to priložnost, vsem pa je skupno, da bodo vključile gledalce. Ti se bodo lahko o prosto gibali med instalacijami in tako postali del koreografije, še piše na spletni strani muzeja.

V New Yorku rojeni Forsythe je profesionalno pot začel leta 1971 pri Joffrey Ballet v Chicagu. Nato se je leta 1973 pridružil stuttgartskemu baletu, kjer je leta 1976 postal stalni koreograf, zatem ga je pot vodila v Frankfurt.



Povezava: Museum für Moderne Kunst, Frankfurt


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/delo-koreografa-williama-forsythea-predstavljeno-na-razstavi-v-frankfurtu