V SMG predstava o smučarju Roku Petroviču, ki je živel do smrti

Avtor: STA

Režiser Matjaž Pograjc in novinar Boštjan Videmšek sta združila moči pri gledališkem projektu, posvečenem preminulemu smučarskemu šampionu Roku Petroviču. V predstavi Rokova modrina bo Petrovič predstavljen kot posameznik, ki je želel zgolj smučati in ubežati sistemu. Videmšek je poudaril, da je bil Petrovič človek, "ki je živel do smrti".


Foto: Nejc Saje

Vrhunski alpski smučar Petrovič je bil in ostaja edini serijski zmagovalec v zgodovini slovenskega alpskega moškega smučanja. V sezoni 1985/86, na vrhuncu smučarske evforije, je v skupnem seštevku slaloma s petimi zmagami osvojil najvišje število točk in za seboj pustil tako Ingemarja Stenmarka kot Bojana Križaja. Preminil je leta 1993, star 27 let, med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.

Videmška je k sodelovanju pri predstavi povabil Pograjc, novinar pa je že pred tem že razmišljal, da bi se raziskovalno lotil knjige o Petrovičevem življenju. Z njegovimi uspehi in slovensko smučarijo je namreč odraščal. Videmšek je povedal, da ga je sprva popadel strah, kako se lotiti dramskega besedila, saj obvlada novinarska orodja. Potem, ko se je seznanil s številnimi ljudmi, ki so Petroviča preživeli, pa se je sprostil in "zadeva je stekla sama od sebe".

V prvi fazi se je Videmšek pisanja lotil dokumentarno. Kljub vsemu pa je bil ta del po njegovih besedah dokumentaren tudi v emocionalno-osebnostnem smislu, ne samo v faktografskemu, podobno kot ostale zgodbe, ki jih piše. Po številnih pogovorih in pričevanjih je izluščil zanj relevantne informacije in izoblikoval svoj pogled na Petrovičevo osebnost.

Videmšek se je veliko ukvarjal s Petrovičem v odnosu do družbe, smučarske zveze v njegovem času in drugih uravnilovk, zanimal pa ga je tudi odnos drugih do njega. "Rok je bil ujet v sistem, iz katerega je poskušal bežati ves čas in naposled pobegnil. Smučarijo je želel pripeljati do popolnosti. Drugi so se napajali z njegovimi zmagami, on pa je hotel zgolj smučati in raziskovati."

"Ko so drugi govorili, je Rok molčal. Njegov molk je bil glasen. Prebiral je nemško klasično filozofijo in se našel v budističnih spisih. Ko so drugi tekli, je on plaval. Odplaval," so o predstavi zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG).

Na vprašanje, kako so njegovo smrt v potapljaški nesreči prenesli na oder, je Videmšek poudaril, da je bil Petrovič človek, ki je živel vse do smrti, zato tudi v predstavi njegov odhod ne bo predstavljen tragično: "Ko je odšel ni bilo veliko ljudi presenečenih. Izpolnil je večino svojih ciljev, svet okoli njega ga je zelo utesnjeval. Svoje radosti je nato našel drugje in na nek način tudi odšel za njimi."

Petroviča v predstavi Rokova Modrina igra Primož Bezjak. Ob njem bodo na odru še Damjana Černe, Željko Hrs, Uroš Maček, Matej Recer in Katarina Stegnar.

Glasbo za predstavo podpisuje duo Silence, scenografijo Tomaž Štrucl in Sandi Mikluž, kostume je oblikovala Mateja Benedetti, kot koreograf pa je z igralci SMG sodeloval Branko Potočan. Predstava bo imela močno vizualno podporo, ki jo je oblikovala Saša Kladnik, velik poudarek bo tudi na oblikovanju svetlobe.

Premiera najnovejše predstave SMG bo v soboto, 17. oktobra.

Povezava:
Blog Rokova modrina


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-predstava-o-smucarju-roku-petrovicu-ki-je-zivel-do-smrti