Heddi Gabler nagradi za najboljšo predstavo in najboljšo režijo

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je za uprizoritev drame Henrika Ibsena Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik na jubilejnem 30. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu prejela dve nagradi. Hedda Gabler je bila razglašena za najboljšo predstavo, Mateja Koležnik pa je prejela nagrado za najboljšo režijo.


Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

Iz obrazložitve

"Nagrado za najboljšo predstavo festivala Gavelline večeri 2015 prejme Hedda Gabler Henrika Ibsena v režiji Mateje Koležnik in produkciji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Inscenacija ene najbolj znanih dram 20. stoletja je originalna, bridka in močna ter prinaša emocijo in pušča močan vtis še dolgo po ogledu. Gre za analizo razpada osebnosti in sveta neke ženske v trčenju malomeščanskih okvirjev in njenih nagonov. V tem inovativnem branju klasikov so režiserska motivacija, dramaturške intervencije in simboličen scenski prostor ustvarili predpogoje za oblikovanje karakternih vlog. Dramski ansambel Hedde Gabler je popolnoma izkoristil prav vse ponujene priložnosti.

Enakovredni nagradi za najboljšo režijo festivala Gavelline večeri 2015 prejmeta Mateja Koležnik za režijo predstave Hedda Gabler v produkciji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Renata Carola Gatica za režijo predstave #radninaslovantigona Zagrebačkega kazališta mladih. Obe avtorici sta se predstavili z uprizoritvama izrazito različnih avtorskih podpisov. Mateja Koležnik kot zrela avtorica v Ibsenovi Heddi Gabler prinaša ves sijaj svoje režijske poetike in rokopisa, popolnoma izčiščene kakršnega koli nepotrebnega balasta ter maksimalno osredotočene na igro igralcev, gib in kompozicijo.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Anja Šovagović Despot za vlogo Violet Weston v predstavi Kolovoz u okrugu Osage Tracyja Lettsa, v režiji Slađane Kilibarde in produkciji GDK Gavella iz Zagreba.

Nagrado za najboljšo moško vlogo je prejel Ermin Sijamija za vlogo Simona v Divljem mesu Gorana Stefanovskog, v režiji Dina Mustafića in produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva."

O festivalu

Jubilejni 30. festival Gavelline večeri (Gavellovi večeri) je letos v GDK Gavella v Zagrebu potekal od 3. do 13. oktobra. Festival se je rodil leta 1973, dvajset let po ustanovitvi gledališča, ki neguje dramski repertoar in prepoznaven igralski stil osebnosti, po kateri se imenuje. Gavelline večeri so v svoji prvi inkarnaciji živele devetnajst let, do leta 1991 in začetka vojne, nato pa so ponovno zaživele leta 2005, da bi letos skupaj s svojim zvestim občinstvom in gledališkimi ustvarjalci praznovale trideset let.

Prav tridesetletni jubilej, zaznamovan kot mejnik med mladostjo in zrelostjo, se je izkazal kot prelomnica v festivalni selektorski strukturi, ko so mesto selektorja zasedli ravnatelj Boris Svrtan, izvršna producentka Sonja Kovačić in dramaturg Dubravko Mihanović iz GDK Gavella ter s tem dejanjem izkazali družinsko, 'soigrivo' gledališko skupnost pri izbiri najpomembnejših hrvaških predstav ter v goste povabili gledališča iz drugih držav, ki se predstavljajo s svojimi dramsko-repertoarnimi projekti, temelječimi na soigri (pojem »Mitspiel« je bil eden temeljnih elementov, s katerimi se je ukvarjal gledališki režiser in pedagog dr. Branko Gavella).

Letošnji festival je v devetih večerih zbral enako število predstav iz Splita, Reke, Sarajeva, Beograda, Maribora in Zagreba. Osem se jih je potegovalo za nagrade, njihov skupni imenovalec je 'zdravilnost ansambelske igre'.

Uprizoritev Drame SNG Maribor, Ibsenova Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik, je bila uvrščena na festival zaradi, kot piše v obrazložitvi izbora, »[…] do srži očiščenih spopadov, vpisanih v lastnem tkivu, zaradi scenografske rešitve, ki zelo pogojuje tudi sam način igre, […]Hedda Gabler se bere kot triler, doživlja pa kot eksistencialna drama z elementi tragedije, interpretativne ganljivosti, režijske dodelanosti in izpiljenosti postopkov«.

Povezava: GDK Gavela


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/heddi-gabler-nagradi-za-najboljso-predstavo-in-najboljso-rezijo