V SNG Nova Gorica Krvava gora kot spomin na soško fronto

Avtor: STA

V sredo bo na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica tretja premiera, krstna uprizoritev dela Krvava gora. Zamisel za predstavo, ki je nastala v pogovoru med režiserjem Matjažem Pograjcem in v.d. direktorico novogoriškega gledališča Nedo Rusjan Bric, je posvečena spominu na vojne dogodke pred 100 leti na Goriškem.


Foto: SNG Nova Gorica / Blaž Erzetič

Predstava se spominja znamenitih bojev prve svetovne vojne na Primorskem. Ustvarjalci prikazujejo vojno skozi oči udeležencev soške fronte, vendar z ostrim, satiričnim pridihom.

Tekst je napisal Gregor Brazel, a so besedilo med ustvarjalnim procesom delno spreminjali, je na petkovi novinarski konferenci povedala Rusjan Bric.

"Stoletnico soške fronte smo hoteli obeležiti na povsem poseben način. Ker vem, kako dela Metjaž Pograjc, sem delo zaupala njemu. Nisem želela klasične predstave, na to temo jih je mnogo, zato je to nekaj posebnega, neko razmišljanje o vojni nasploh," je povedala vodja novogoriškega gledališča.

V dobro uro trajajoči predstavi so med seboj prepletli številne umetniške žanre - od gledališke igre in filma do lutk, plesa, petja in celo kabareta. Igralci na veliki maketi obsoških gora z lutkami obujajo prizorišča bitk in življenje vojakov v jarkih, dogajanje pa je projecirano na platno.

Pograjc je povedal, da so bili liki v gledališkem delu resnične osebe, ki so zanj veliko zanimivejše od zgolj namišljenih. V predstavi bo moč videti tudi resnične predmete izpred sto let, ki so jih za predstavo posodili gledališki delavci, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z zbiranjem ostalin prve svetovne vojne; nekatere med njimi so spremenili v lutke.

V predstavi nastopajo Kristijan Guček, Nejc Cijan Garlatti, Andrej Zalesjak, Žiga Udir, Helena Peršuh in Andrijana Boškoska Batič. Za sceno so poskrbeli Matjaž Pograjc, Barbara Stupica in Barbara Bulatović, za kostume Mateja Benedetti, glasbo je napisal Marko Brdnik, za koreografijo pa je poskrbel Branko Potočan.

Videe v predstavi sta oblikovala Matjaž Pograjc in Stojan Nemec, zvok Matej Čelik, svetlobo Matjaž Pograjc in Renato Stergulc, lutke in maketo pa sta izdelali Barbara Stupica in Barbara Bulatović. Svetovalci za dediščino prve svetovne vojne pa so bili Aftero Kobal, Bojan Kopač, Simon Kovačič in Boro Vujičić.

Premiera bo na malem odru SNG Nova Gorica zaživela v sredo ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-krvava-gora-kot-spomin-na-sosko-fronto