Premieri predstav Gospe in Geneza v sklopu Mesta žensk

Avtor: STA

V sklopu 21. festivala Mesto žensk bosta premiero dočakali dve predstavi. Nocoj bo ob 21. uri v Stari mestni elektrarni na sporedu premiera performansa Geneza po konceptu in v koreografiji Male Kline, v Plesnem teatru Ljubljana pa bo 10. oktobra ob 19. uri premiera slovenske različice najnovejše predstave skupine Cia. Mariantonia Oliver z naslovom Gospe.


Geneza / Foto: Petra Veber

Plesno-gledališka predstava Las Muchas skupine Cia. Mariantonia Oliver, ki bo na sporedu nocoj ob 19. uri, je rezultat sodelovanja med koreografinjo Mariantonio Oliver in skupino 11 žensk iz vasi Maria de Salut na Mallorci, starih med 70 in 82 let. Predstava je razmislek o elementih, ki nas opisujejo, in o tem, kako je pri izoblikovanju lastne identitete pomembno, kako nas vidijo drugi.

Prvič je bila uprizorjena v muzeju Es Baluard v Palmi na Mallorci leta 2012, 10., 11. in 12. oktobra pa si jo bo v Ljubljani pod naslovom Gospe mogoče premierno ogledati s slovenskimi udeleženkami - upokojenkami z ljubljanskih Prul. Pri projektu je poleg festivala Mesto žensk sodeloval tudi Plesni teater Ljubljana.

Ob 21. uri se bo festivalsko dogajanje preselilo v Staro mestno elektrarno - Elektro Ljubljana, kjer bo premiera novega dela Male Kline z naslovom Geneza. Performans je stkan iz sanj petih performerjev.

"Svet Geneze se najprej poraja kot sanje, potem pa kot utelešena podoba in forma. Vsak trenutek je začetek, vrnitev v prostor ustvarjanja, kjer sanjanje ter tukaj in zdaj nepretrgoma vstopajo eden v drugega in se oblikujejo. Mi smo kralji tega prostora. Mi postavljamo njegove zakone, ko skupnostno izsanjamo Genezo. Geneza je neprestano prizadevanje sveta, da bi se rodil skozi naše sanjanje," je zapisala Kline.

Poleg nje bodo v performansu nastopili Loup Abramovici, Tomislav Feller, Jasmina Križaj in Andrius Mulokas. Za oblikovanje prostora in svetlobe ter kostumografijo je poskrbela Petra Veber, zvok in glasbo podpisuje Gideon Kiers, asistentka za gib pa je bila Florence Augendre.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premieri-predstav-gospe-in-geneza-v-sklopu-mesta-zensk