Ljubljana bo postala festivalsko Mesto žensk

Avtor: STA

Z odprtjem mednarodne interdisciplinarne razstave Cik Cak v Galeriji Škuc se bo drevi začel 21. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Pod naslovom Telo - moj teritorij bo predstavil umetniške prakse, ki telo obravnavajo kot teritorij družbenih ali političnih procesov in refleksij.


Uporabi svoja usta / Foto: Xheni Alushi

Mesto žensk bo letos na 17 lokacijah po Ljubljani predstavilo 46 projektov. Vrstili se bodo performansi, plesne in gledališke predstave, filmske projekcije, predavanja in pogovori ter delavnice.

Poleg razstave Cik Cak, ki bo prikazala večplastne odnose med feminizmom in različno oblikovanimi, družbeno relevantnimi diskurzi iz prostorov nekdanje Jugoslavije, so v sklopu festivala že v minulem tednu v Kinu Šiška odprli razstavo stripov Komikaze: Femicomix, 8. oktobra pa bodo v Galeriji Alkatraz odprli še razstavo Poti dematerializiranih teles, ki bo združila dela Lele B. Njatin in Aprilije Lužar.

Med sodelujočimi na festivalu so letos imena, kot so Helena Velena, Cassils in Kris Grey na področju performansa, Anne Juren in Annie Dorsen, Mariantonia Oliver ter Dana Michel na področju plesa ter v glasbenem delu festivala Erika Stucky, Electric Indigo in Jordan Reyne.

Poseben sklop bo posvečen temi transfeminizma in vprašanju transspolnosti, tako skozi umetniška dela kot skozi teoretsko prizmo. Slednjo bo podala francoska queer aktivistka in teoretičarka Marie-Helene/Sam Bourcier, ki bo predavala o načinih upiranja obstoječim družbenim praksam.

Festival se bo sklenil 15. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljana-bo-postala-festivalsko-mesto-zensk