Frljićev vpogled v Ristićevo ustvarjanje drevi premierno v SMG

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo drevi premierno v Sloveniji uprizorili mednarodno koprodukcijo Kompleks Ristić v režiji Oliverja Frljića. Predstava temelji na poskusu rekontekstualizacije predstav, ki jih je srbski režiser Ljubiša Ristić ustvaril v SMG, in idejnih temeljev njegovega KPGT, jugoslovanskega teatra permanentne revolucije.


Foto: Nejc Saje

Uprizoritev je zasnovana na poskusu rekontekstualizacije predstav Resničnost in Missa in a minor, ki ju je Ristić v 80. letih minulega stoletja ustvaril v mladinskem gledališču.

Igralka Draga Potočnjak je o predstavi pred časom dejala, da igrati v maši zadušnici ni udobno, saj ni nobenega užitka v zavajanju občinstva s solzami: "Igramo na efekt, ničesar ne skrivamo, videti je, da se razgaljamo kot gladiatorji, igralci smo zaradi tega poklicani na oder. A v resnici je kljub vsem mogočim sokovom, ki se cedijo po njem, vse bolj kot ne marionetno. Obvladamo različna stanja, nenadne preklope."

V projektu Kompleks Ristić so moči združili SMG, HNK Rijeka, Bitef Teatar Beograd in MOT Skopje.

Predstava je med vsemi Frljićevimi deli s svojim provokativnim naslovom izzvala veliko pričakovanje. Na beograjskem mednarodnem gledališkem festivalu Bitef, na katerem je 20. septembra doživela srbsko premiero, je štiri večere zapored šokirala, navdušila in razburila. Občinstvo se je takoj razdelilo med zagovornike in nasprotnike gledališča Oliverja Frljića, mednarodna strokovna javnost je bila navdušena, so zapisali v SMG.

Ugledna kritičarka iz Moskve Alla Smederova je zapisala, da je predstava intrigantna ter s posebnim simbolizmom prav tako kot o prostorih nekdanje Jugoslavije govori tudi o današnji Rusiji, Ukrajini, saj z živim gledališkim jezikom, grenko ironijo, hkrati pa tudi skozi filozofski diskurz opozarja na probleme vseh, ter sklenila: "To ni predstava o Jugoslaviji ali Rusiji, to je predstava o človeštvu in ljudeh nasploh."

Andrew Haydon, kritik britanskega časopisa Guardian, je v svojem blogu takoj po predstavi navdušeno zapisal, da gre za pravo granato, ki deluje tudi s svojim ikonoklazmom, vrsto simbolov, obratov, nepredvidljivih situacij. Svoj zapis je končal z besedami: "Prosim, da se to gledališče čim prej predstavi v Veliki Britaniji. Zdaj je za to že skrajni čas."

Makedonska premiera Kompleksa Ristić je bila na sporedu 24. septembra na festivalu MOT v Skopju, hrvaška premiera pa sledi nocojšnji ljubljanski 20. oktobra. V predstavi poleg Potočnjakove igrajo Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Jerko Marčić, Nika Mišković, Matej Recer in Blaž Šef. Frljić se podpisuje tudi pod izbor glasbe, sceno pa je režiser ustvaril v sodelovanju z Daliborjem Laginjo. Kostume sta oblikovali Sandra Dekanić in Slavica Janošević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljicev-vpogled-v-risticevo-ustvarjanje-drevi-premierno-v-smg