Otvoritev 54. Linhartovega srečanja

Avtor: JSKD

Včeraj se je v Kulturnem domu Postojna s slavnostno otvoritvijo pričelo že 54. Linhartovo srečanje, festival najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki že več kot pol stoletja predstavlja ustvarjalni vrh slovenskega ljubiteljskega gledališča.


Opera za tri groše / Foto: Arhiv JSKD

Festival ob pomembni podpori Občine Postojna organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD). Na otvoritvi festivala, ki že deseto leto zapored poteka v Postojni, je direktor JSKD mag. Igor Teršar podelil Linhartovo plaketo in Linhartovi listini za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnica Linhartove plakete za leto 2014 je igralka Šentjakobskega gledališča Mileva Sovdat, Linhartovi listini pa sta prejeli Nanda Guček, režiserka in mentorica ter ustanoviteljica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, ter Gledališka šola Prve gimnazije Maribor.

Direktor JSKD Igor Teršar je v uvodnem nagovoru najprej čestital vsem gledališkim skupinam, ki so se uvrstile na festival, in poudaril, da je ljubiteljsko gledališče fenomen naše kulture in našega prostora, ki ga je treba negovati in razvijati. »Gledališče potrebuje predane ljudi, ljudi, ki so se nenehno pripravljeni učiti, se preizkušati in ki jih ni strah, da bi se kdaj spotaknili, ker vedo, da bodo naslednjič z lahkoto prestopili oviro,« je povedal in poudaril, da ga veseli, da je Postojna že pred desetimi leti posvojila Linhartovo srečanje. »Ponosni smo, da iz leta v leto prihajamo v to mesto in upamo, da bo sožitje trajalo še dolgo.«

Župan Občine Postojna Igor Marentič je dejal, da Postojna z veseljem gosti ta pomembni festival. »To, da že desetič gostimo najboljše predstave slovenskih ljubiteljskih gledališč minulega leta, budi ponos in zanos v naših srcih in je potrditev dela vseh ustvarjalcev, organizatorjev srečanja in ljubiteljskih skupin, ki jih druži skupna ljubezen – gledališče.«

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. V tekmovalnem delu se predstavlja sedem najboljših predstav sezone, ki jih je izbrala letošnja selektorica igralka Ana Ruter, njihovo delo pa ocenila brala žirija v sestavi igralka Nataša Barbara Gračner (predsednica žirije), prevajalec in dramaturg dr. Primož Vitez ter režiser Predrag Stojmenović.

Festival se bo slovesno zaključil v soboto ob 20. uri, ko bo žirija najboljšim podelila priznanja, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije.

Državna selektorica Ana Ruter je za zaključni festival v Postojni izbrala naslednje predstave:
OPERA ZA TRI GROŠE (Bertolt Brecht), Mlajša gledališka skupina KPD Planina Sele, Avstrija; AULULARIA (Titus Maccius Plautus), Dramska družina S.K.P.D. F.B. Sedej, Števerjan, Italija; TAMALA (April De Angelis), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; VSE ZASTONJ! (Dario Fo), Gledališko združenje Koroški deželni teater; BLAZINEC (Martin McDonagh), KUD "Zarja" Trnovlje – Celje; OČE (Florian Zeller), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; ROGONOSEC ALI ŽIVLJENJE VAŠKIH PLEJBOJEV, KUD Janko Živko Poljčane.

Povezava: Programska knjižica 54. Linhartovega srečanja (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/otvoritev-54-linhartovega-srecanja