Gostovanje Beograjskega dramskega pozorišta

Avtor: SLG Celje, MGL

Komedija Woodyja Allena Zaigraj še enkrat, Sam v režiji Marka Manojlovića bo gostovala v SLG Celje in na velikem odru MGL.


Besedilo Zaigraj še enkrat, Sam (Play It Again, Sam) je bilo krstno uprizorjeno na Broadwayu leta 1969 in avtor je nastopil tudi sam kot zdaj že ikonični woodyallnovski simpatični luzer. Govori o nespretnem, nervoznem, klepetavem hipohondru, ki bolj ali manj uspešno poskuša prebroditi eksistencialno krizo in osvojiti dekle zunaj svojega dometa. Leta 1972 je bil posnet film, v katerem je Woody Allen zaigral z Diane Keaton.

Leta 1992 so predstavo premierno uprizorili tudi v SNG Drama Ljubljana v režiji Borisa Cavazze.

Zaigraj še enkrat, Sam je drugi celovečerec Woodyja Allena in prvi, v katerem se sam Woody Allen pojavi v vlogi sedaj že ikoničnega – vudialenovskega – simpatičnega poraženca: nespretnega, nervoznega in klepetavega hipohondra, ki bolj ali manj uspešno rešuje eksistencialno krizo in/ali osvaja dekle izven svojega kroga.

V tem delu Woody Allen svojega glavnega junaka postavi v nekaj, kar bo postalo njegov naravni habitat, na Manhattan nad 42. ulico v kvaziboemski milje akademskih snobov.

Woody Allen v ta svet, kjer je glavni problem ljubezen in glavna dilema, ali naj posluša Bacha ali Theloniousa Monka, uvaja lik Bogarta – namišljenega prijatelja protagonista Allana – parodirano različico značilnega noir junaka. Bogart je tisto, kar Allan ni: samozavesten, močan, nedvoumen. Svoje težave zdravi z burbonom, ženske pa miri s klofutami. Na ta način Woody Allen odpira komičen, vendar tudi značajski  potencial samega dela.

Kot že sam naslov dela (citat Zaigraj še enkrat, Sam se pravzaprav nikoli ne izgovori v filmu Casablanca), je tudi Allenov Bogart rezultat pop miskoncepcije: poenostavljen, etiketiran in pripravljen za uporabo. Tudi ostali prizori potrjujejo podobno preigravanje s citiranjem filmov, kjer je učinek važnejši od natančnosti in  je popularna predstava pomembnejša kot snov. Tipični Allenov humor vas bo nasmejal do solz!

Igrajo Marko Živić, Ivana Nikolić, Dragan Petrović Pele, Ivan Tomić, Ljubinka Klarić in Sena Đorović.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-beograjskega-dramskega-pozori%C5%A1ta