V Glejevi gledališki video igri Ebola bodo niti v rokah gledalcev

Avtor: STA

V Gledališču Glej se v soboto obeta premiera prve gledališke video igre Ebola, ki je nastala po ideji Luke Cimpriča in Andreja Zupanca. Navdih sta našla pri klasičnih video igrah kot je Max Payne in v ospredje postavila tajnega agenta Sove Petra Perčiča. Gledalci s pametnimi telefoni in tablicami protagonista usmerjajo k enemu od možnih koncev.


Foto: Arhiv Gledališče Glej

Cimprič je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da se jima je z Zupancem ideja o gledališki video igri porodila že leta 2012. Tedaj sta napisala tekst GTA Ljubljana, za katerega po njegovih besedah še pride čas, v okviru Glejevih minimalk pa sta nato na oder postavila predstavo Ernesto gre v mesto. V njej sta testirala princip režije gledalca s tem, da gledalci preko pametnih telefonov in tablic upravljajo z igralci.

Nato sta na podlagi novic v medijih v minulem letu napisala besedilo, ki se navezuje na tedaj aktualno temo ebole. Cimprič je dejal, da je postavljanje gledališke video igre pravi izziv, ker je njun koncept nemogoče umestiti v katerikoli gledališki žanr, saj ostajajo odprte vse možnosti. Gledališka video igra se namreč lahko sprevrže v pustolovščino, v pretepaško različico ali nekaj tretjega.

Edina sled gledalca igre Ebola bo skrivnostno žensko truplo. Agenta Perčiča, ki ga bo igral Anže Zevnik, bo moral gledalec voditi skozi zarotniški labirint do enega od osmih koncev igre. To stori tako, da po demokratičnem principu med predstavo na določenih prehodih glasuje o njenem nadaljevanju.

Po besedah Zevnika agent Perčič za seboj vleče neko preteklost, ki ga zelo obremenjuje, zato je navzven mrk človek, brez nasmeha, a premore tudi mehkobo srca. Perčič, ki ga bo nagovarjal tudi virtualni šef Sove, se bo v igri srečeval z različnimi liki. Teh je 16, vsak od igralcev pa nastopa v več vlogah.

Igralec Vid Valič je povedal, da ga je pri predstavi pritegnilo, da mora imeti, podobno principu impro lige, naštudiranih več prizorov, kot jih bo dejansko odigral v enem večeru. Med svojimi liki je izpostavil dilerja, ki sega od agresivca in paranoika do skuliranega zadetka. Katarina Čas, ki bo med drugim nastopila v vlogah policistke in medicinske sestre, je dodala, da so liki v predstavi tipični protagonisti videoiger, agent Perčič pa svojo toplino pokaže prav ob ženskih likih.

Rezultati igre bodo predstavljeni v živo, prav tako bo občinstvo seznanjeno, koliko nabojev in življenj ima na voljo. V primeru izgube vseh treh življenj bo lahko izbralo možnost "insert coin", ki igro na novo zažene. Za dodaten učinek video igre bodo poskrbeli tudi videi v ozadju, ki jih podpisuje Dominik Mencej.

Pri grafičnem oblikovanju sta sodelovala tudi Klemen Janežič in Borut Bučinel, za tehnični razvoj aplikacije za glasovanje pa sta poskrbela Žiga Zupanec in Leon Cimprič. Tudi zvok Petra Harla in kostumi Minke Rozman bodo ustvarjeni tako, da bodo čimbolj služili iluziji video igre.

Ponovitve predstave bodo na sporedu še 27. in 28. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-glejevi-gledaliski-video-igri-ebola-bodo-niti-v-rokah-gledalcev