V CD s Teslo navdahnjena predstava Dinamično ravnotežje

Avtor: STA

V dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma (CD) bodo nocoj premierno uprizorili gibalno predstavo Dinamično ravnotežje avtoric in izvajalk Katjuše Kovačič in Alicie Ocadiz. Zgradba predstave temelji na načelih, ki jih je Nikola Tesla uporabljal pri svojih izumih ter na njegovem razmišljanju, da je svet celovit sistem v službi svojih prebivalcev.


Foto: Arhiv Cankarjev dom

Osrednji akterki Kovačič in Ocadiz z različnimi gibalnimi veščinami tketa rdečo nit predstave. Sta živ motor stalnega premikanja, vrtenja in nihanja. Uravnoteženo uporabljata svoja različna izrazna sredstva, tako da neprestano preskakovanje nasprotij ustvarja nov tok dogajanja.

Hrupofon in izumitelj na prizorišče vnašata znanstveno-mehanski del; tako raziskujemo, kako proizvajati uravnotežen, poslušljiv ciklični hrup, in njegov vpliv na navzoče. Del stroja so tudi videoprojekcije, ki ustvarjajo platformo prostora.

Ustvarjalci predstave želijo doseči preprost cilj: dinamično uravnotežiti energijo prostora, zvoka, gibanja teles in občinstva, kar privede do nastanka cikličnega komuniciranja, so sporočili iz CD.

Pri predstavi kot scenograf, izvajalec in izumitelj hrupofona sodeluje Marko A. Kovačič, glasbo podpisuje Vitja Balžalorsky, dramaturgijo pa Andreja Kopač. Pri gibu sta svetovala Branko Potočan in Nikola Orešković, ustvarjalca videa sta Marko A. Kovačič in Jernej Hlapec, luči pa je oblikoval Borut Bučinel.

Ponovitve predstave, ki je nastala v koprodukciji CD, Zavoda Vitkar in KUD Pozitiv, bodo na sporedu še v četrtek ter 28., 29. in 30. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-s-teslo-navdahnjena-predstava-dinamicno-ravnotezje