Z Mlakarjevim Pašjonom na novogoriški oder ponovno stopa žlahtna komedija

Avtor: STA

Komedija Iztoka Mlakarja Pašjon bo danes ob 20. uri premierno uprizorjena tudi na odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Mlakarjevo delo je režiral Vito Taufer, premierno pa so ga že junija uprizorili v koprskem gledališču, saj je krstna dramska uprizoritev nastala v koprodukciji obeh primorskih gledališč.


Foto: Jaka Varmuž

"V tem času istosti je primorski teater z deli Iztoka Mlakarja dobil svoj obraz, avtentičnost," je na včerajšnji novinarski konferenci pred novogoriški premiero povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Mlakar je v Pašjonu izpisal Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje v svojem unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi.

Avtor v Pašjonu razgrinja človeške vrline in "vrline" rahločutno, z ostrim švrkanjem, a vselej tudi s srčnim razumevanjem. Ko tokrat izpisuje svoje videnje in razumevanje enega temeljnih besedil zahodne civilizacije, se mu pod peresom oblikuje gibek, duhovit in bister dialog ter polnokrvne figure, zemeljske in izrazito zdajšnje - ne glede na to, ali so to človeške figure (trije kralji, Jožef, Marija, farizej, saducej, Janez Krstnik, Marija Magdalena, Juda ...) ali mistične (Jezus, angel ali hudič).

"Tema komedije je vedno opozarjanje na človeške slabosti in tudi tokrat je tako. Menil sem, da se moram lotiti tega mita in po prvih odzivih publike mi je je očitno uspelo," je dejal Mlakar.

Kljub strahu, kako bo Pašjon sprejet v cerkvenih krogih zaradi izbrane vsebine, so prve uprizoritve pokazale, da je bil tudi tam dobro sprejet, je še povedala Pegan.

Pašjon je za igralce zelo zahtevno delo, saj je napisan v verzih, igralci igrajo več različnih vlog, tekst pa od njih zahteva tudi veliko fizično kondicijo.

Poleg Mlakarja, ki podpisuje še besedilo in glasbo, so v Pašjonu zaigrali še Žiga Udir, Radoš Bolčina, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Rok Matek, Tjaša Hrovat in Matija Rupel oziroma Nejc Cijan Garlatti. Pod scenografijo se je podpisal Voranc Kumar, za kostume je poskrbela Barbara Stupica, za svetlobo pa Jaka Varmuž.

V Slovenski Istri so doslej odigrali sedem predstav, v novogoriškem gledališču pa so doslej že napolnili 14 predstav, zato pričakujejo, da bo predstava prav tako uspešno kot prvi dve Mlakarjevi komediji. Pašjon je že tretje gledališko sodelovanje Mlakarja in Tauferja, ki je režiral tudi njegovi besedili Sljehrnik in Duohtar pod mus!.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-mlakarjevim-pasjonom-na-novogoriski-oder-ponovno-stopa-zlahtna-komedija