V MGL drevi podelitev Dnevnikove nagrado za igralsko interpretacijo

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo drevi po premieri predstave sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije avtorice Simone Semenič podelili nagrado časopisne hiše Dnevnik za najboljšo igralsko interpretacijo pretekle sezone v MGL. Dnevnikovo nagrado pa bo prevzel tudi lanskoletni dobitnik Primož Pirnat.


Primož Pirnat / Foto: Mimi Antolović

O dobitniku nagrade je letos odločala komisija, ki so jo sestavljali direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin, novinarka kulturne redakcije Dnevnika Ingrid Mager in abonent MGL Rajko Bizjak. Nagrado najboljši ustvarjalki oz. najboljšemu ustvarjalcu v MGL bodo letos podelili osemindvajsetič.

Šele drevi pa bo Dnevnikovo nagrado prevzel tudi lanskoletni dobitnik Primož Pirnat, ki je lani ni mogel prevzeti zaradi bolezni, so sporočili iz MGL. Komisija, ki so jo prav tako sestavljali Peršin, Magerjeva in Bizjak, mu jo je podelila za vlogo Jaga v tragediji Othello v režiji Jerneja Lorencija.

Kot je zapisala v obrazložitvi nagrade, Pirnat v Shakespearovem Othellu s svojim pristopom in izpeljavo pooseblja vlogo igralca v današnji družbi. Njegova magična igralska paleta nam ponuja vpogled v to, da smo iz mesa in krvi, da pa je naša moč v nas samih. Pri tem nas izziva k premisleku, ali sploh razumemo stvarnost, ki nas obdaja, in ovedenju tega, kako minljivi pravzaprav smo.

Jago ne pooseblja le nizkih strasti, manipulacij in lastne demoničnosti, ampak je lik številnih osebnosti in cele pahljače čustev, ki jih sam tudi režira, postavlja v različna razmerja in občutja, se z njimi poigrava - in to nelagodje do konca stopnjuje. To je stvaritev, ki jo v prvi vrsti zaznamuje posebna senzibilnost, izza nje pa se izkazuje trdo delo, nenehno iskanje, nepopustljivost do sebe in nepristajanje na utečene vzorce, je v utemeljitvi še zapisala komisija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-drevi-podelitev-dnevnikove-nagrado-za-igralsko-interpretacijo-1