V SLG Celje Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk

Avtor: STA, SLG Celje

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek ob 19.30 premierno uprizorili avtorski projekt Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, kjer bo premiera 12. oktobra. V njem se ustvarjalci sprašujejo o spolnosti danes.


Foto: Jaka Babnik

V Molierovi komediji Učene ženske gre za razkorak med duhovnostjo/učenostjo in ljubeznijo/spolnostjo. Med višjo sfero in zemeljskim, vulgarnim, zastarelim. Med žensko z umom, ki živi polno življenje, in žensko - sužnjo ljubezni, otroku, soprogu, so sporočili iz SLG Celje.

Predstava po navedbah gledališča temo razširi in se sprašuje, zakaj ima spolnost danes še vedno negativni predznak. Sprašuje se o njenem mestu v vsakdanjem življenju, v medijih in v spalnici.

"Zakaj je med temi polji takšen razkorak? Zakaj ima javnost potrebo skrivati to, kar nas vse življenje žene, to, kar ne uničuje, temveč je kreacija v najčistejši obliki, živi umetniški akt, ki ne potrebuje publike? Danes, ko nas mediji bombardirajo s podobami nasilja, z lažmi, s sprijenostjo človeške narave, v času, ko je črna kronika jutranji užitek ob kavi, je akt ljubezni še vedno tabu," navajajo celjski gledališčniki.

V predstavi bodo zaigrali Pia Zemljič, Minca Lorenci, Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič, Primož Vrhovec, Vojko Belšak, Gregor Zorc in Andrej Murenc.

Avtorji besedila oziroma ustvarjalci uprizoritve so poleg Lorencija še dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe in korepetitor Branko Rožman, koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek in lektor Jože Volk.

Besedilo uprizoritve je nastalo po motivih Molierovih Učenih žensk v prevodu Josipa Vidmarja. Ob premieri bodo podelili tudi Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2014/15.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-ucene-zenske-po-motivih-molierovih-ucenih-zensk