Premiera plesne predstave Odkrito-razkrito

Avtor: Center kulture Španski borci

Danes, 14. septembra, ob 20. uri bo v CK Španski borci premiera plesne predstave Odkrito-razkrito, kjer se bodo s soli predstavili trije novi člani EnKnapGroup, Nik Rajšek, Anja Rupnik in Veronika Valdés. Pred premiero, ob 17.30 in 18.00 uri pa bo na sporedu urbani plesni dogodek Ples v mestu.


Foto: Miha Fras, obdelava: nejaaka

S plesnimi soli se bodo predstavili trije novi člani mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup: Nik Rajšek, Anja Rupnik in Veronika Valdés. Vsak od njih bo pod skupnim naslovom večera Odkrito-razkrito v svojem delu razkril svoj plesni izraz:


Od svoje ustanovitve pred 8 leti je ansambel EnKnapGroup, ki ga umetniško vodi koreograf in ustanovitelj Zavoda EN-KNAP Iztok Kovač, sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril več kot 20 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami. EN-KNAP spodbuja in podpira tudi samostojna dela plesalk in plesalcev EnKnapGroup, ki so kot avtorji doslej ustvarili 6 lastnih del.

Nik Rajšek (Slovenija) je po končani gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani odšel v Amsterdam, kjer je končal študij na plesni akademiji Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten - MTD – Modern Theatre Dance. Vsako leto se je udeležil edinega tekmovanja slovenskega sodobnega plesa OPUS 1, Plesne miniature, ki ima v njegovem plesnem razvoju zelo pomembno vlogo. Bil je član Plesnega Foruma Celje. S celovečerno plesno predstavo Ionosfera 2 je gostoval v Singenu, Nemčija in na Macau, Kitajska (2010). Sodeloval je z različnimi koreografi – Tina Eder Dobaj, Gregor Kamnikar, Matjaž Farič in Iztok Kovač. Leta 2011 je pod okriljem režiserja Matjaža Bergerja koreografiral in nastopal na državni proslavi ob dnevu državnosti in 20. obletnici osamosvojitve na Kongresnem trgu v Ljubljani. Leta 2014 pa je predstavil svoj solo Instinkt. Ustvarjalec EnKnapgroup je postal leta 2015.

Anja Rupnik (Hrvaška, 1992) je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, na programu za jazz in sodobni ples. Pred tem se je izobraževala na področju klasičnega baleta in hip-hopa.
V svetu sodobnega plesa se je formirala pri plesnih pedagogih, kot so Kjara Starič, Gregor Luštek in Rosana Hribar, Eulalia Ayguade Farro, Joe Alegado in Maša Kolar. Kot plesalka je sodelovala pri raznih produkcijah v sklopu HNK Ivana Plemenitog Zajca iz Reke, z dvema soplesalkama pa je soustvarila predstavo HERmina, ki je bila predstavljena v Sloveniji in na Hrvaškem. Ustvarjalka skupine je postala leta 2015.

Veronika Valdés (Slovenija, 1992) je končala oddelek za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nato na Umetniški gimnaziji smer - sodobni ples. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. Prvič se je kot avtorica koreografije skupaj z Enyo Belak, Mašo Hawlina in Jerco Rožnik Novak preizkusila pri projektu ”The Daddy project” (2012 PTL). Sledil je prvenec Dan Potem (2012 PTL), plesna predstava ”4 v vrsto” (2014 Festival Velenje) in ”Profil in kazen” (2014 Cankarjev dom). Pri drugih projektih je sodelovala tako z domačimi kot tujimi režiserji in koreografi (Matjaž Pograjc, Brane Potočan, Jana Menger, Vita Osojnik, Gregor Luštek in Rosana Hribar, Gabriela Steininger, Jack Gallagher, Robert Clark, Maja Milenovič Workman itd.). Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad: nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko, plaketo Alexander Izrailovski (Beograd), jubilejno značko Mete Vidmar (Slovenija), pvo nagrado na tekmovanju Opus1 (2009 in 2011). Veronika se udeležuje številnih izobraževanj na področju plesa in kot plesna pedagoginja poučuje sodobni ples. Od leta 2013 se ukvarja tudi z avtorsko glasbo. Ustvarjalka skupine EnKnapGroup je postala leta 2015.

Ples v mestu

Pred premiero vabljeni, da se udeležite urbanega plesnega dogodka - plesnega sprehoda po Mostah. Kot sporočajo v Zavodu EN-KNAP, je ples povsod, le odkriti ga moramo. Na sprehodu po mestu boste lahko v dobri uri in pol odkrivali ples, ki se skriva na različnih neobičajnih lokacijah: na mostu, v cerkvi, glasbeni šoli, zdravstvenem domu, športnem parku ...

Ples v mestu (originalno: Hidden Dance Walk, sprehod po skritem plesu), je koncept, ki ga je v Nemčiji uspešno razvil Honne Dohrmann, direktor oddelka za ples v gledališču Staatstheater Mainz ter kurator plesnih festivalov v Meinzu and Ludwigshafenu. Dve skupini bosta po skritem plesu v mestu v angleškem oziroma slovenskem jeziku popeljala Dohrmann in Iztok Kovač, direktor Zavoda EN-KNAP in umetniški vodja Španskih borcev. Angleška skupina krene izpred Španskih borcev ob 17:30 pod vodstvom Honneja Dohrmanna, slovenska pod vodstvom Iztoka Kovača pa ob 18:00.
 
Le 25 udeležencem posameznega sprehoda bo skriti ples v 100 minutah predstavljalo kar do 70 plesalcev in prostovoljcev – izjemna izkušnja, o kateri navdušeni udeleženci plesnega sprehoda še dolgo govorijo! Obvezne so predhodne prijave na: goran.pakozdi@en-knap.com ali 040 463 762. Število mest je omejeno!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-plesne-predstave-odkrito-razkrito