V CD premiera plesne predstave Maše Kagao Knez

Avtor: STA

V Cankarjevem domu si bo drevi mogoče ogledati premiero plesne predstave Maše Kagao Knez z naslovom Momentum - Avenija ujetih trenutkov. V novem projektu umetnica nadaljuje opazovanje lastnega in skupnostnega (so)bivanja. Pri predstavi avtorice, ki se podpisuje tudi pod koreografijo, sodeluje vrsta ustvarjalcev.


Foto: Arhiv PTL/Sunčan Patrick Stone

Avenija je gib, ki govori, glas, ki razgibava prostor ter se nenehno gosti in spet redči, odvisno od količine energije, ki jo vanj pošljejo akterji v trenutku navzočnosti drugega, naj si bo to soustvarjalec ali gledalec. "Gib in glas naseljujeta človekovo telo in v njem sobivata, kot srečevanje notranjega in zunanjega, tradicije in sodobnosti, minulega in prihodnjega, v kar je ujet trenutek - zdaj," so zapisali v Studiu XXV, ki je skupaj s Cankarjevim domom, KUD Baobab in Plesnim teatrom Ljubljana koproducent predstave. Producentka je Katja Somrak.

Vsaka zgodba se začne na neki točki, v nekem trenutku, ki se ga nikoli natančno ne spomnimo. V resnici si vse le domišljamo. Delamo si predstave, da potem v njih živimo. Same sebe lahko razumemo le v luči notranjih doživljajev, so zapisali ustvarjalci, ki so si omenjene misli sposodili v delu znamenitega psihologa Carla Gustava Junga Spomini, sanje, misli.

V predstavi je uporabljena avtorska glasba umetnikov, kot so duo Murat & Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Tim Kostrevc in Damaris Potočnik. Avtorici sta pri koreografiji pomagali Rosana Hribar in Jana Menger. Dramaturginja je Andreja Kopač, za kostume je poskrbela Jelena Proković skupaj z EA Kreativo.

Med soustvarjalci in nastopajoči so še Dalanda Diallo, Gerard Diby, Urša Rupnik, Liza Šimenc in plesalke plesnega studia XXV: Vesna Bizjak, Emina Baj, Tjaša Jerak, Lea Menard, Kristina Sicherl, Sara Zaninović, Ajda Žagar in Eva Žagar.

Maša Kagao Knez po materini strani izhaja iz Slovenije, po očetovi iz Burkine Faso. Od rojstva živi v Ljubljani in je v slovenskem plesnem prostoru prisotna že približno dve desetletji. Med letoma 2004 in 2006 se je izobraževala v Parizu na šoli za tradicionalni in sodobni afriški ples.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-plesne-predstave-mase-kagao-knez