V Mariboru nagrade ob sklepu bienala lutkovnih ustvarjalcev

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor se bo danes s podelitvijo nagrad zaključil 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki predstavlja jagodni izbor prejšnjih dveh sezon slovenskega lutkovnega gledališča. Na zaključni prireditvi bosta zbrane nagovorila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in mariborski župan Andrej Fištravec.


Foto: Maria Avramidou

Selektor Uroš Trefalt je v tekmovalni program uvrstil devet predstav, med katerimi prevladujejo predstave iz obeh glavnih lutkovnih ustanov v Ljubljani in Mariboru.

Lutkovno gledališče Ljubljana nastopa s predstavo Račka, Smrt in tulipan ter koprodukcijami Krabat, Ostržek in Turlututu, Lutkovno gledališče Maribor pa s Časoskopom, Spakami in Malim modrim in malim rumenim. Gledališče AEIOU je zastopano z uprizoritvijo Srce in popek, Lutkovno gledališče Zapik pa s projektom V deželi prstnih lutk. Obe predstavi sta nastali v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti.

Zmagovalce bo izbrala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo umetniški direktor britanske organizacije Puppet Animation Scotland Simon Hart, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran in izredna profesorica za področje scenografije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Jasna Vastl.

Podelitvi nagrad bo sledila gostujoča predstava Tutu v režiji Marie Raemakers in Roba Logisterja. Mednarodno uveljavljena skupina Lichtbende ustvarja sodobne gledališke predstave s projekcijami laterne magice, predhodnice filmskega projektorja, v kombinaciji z živo odigrano glasbo, s čimer zlepi gledališče, likovno umetnost in glasbo v svojstveno celoto, blizu filmski umetnosti na njenem začetku.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prireja Ustanova lutkovnih ustvarjalcev (ULU). Gre za osrednji lutkovni festival v Sloveniji, ki predstavlja prerez slovenske lutkovne ustvarjalnosti zadnjih dveh let.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-nagrade-ob-sklepu-bienala-lutkovnih-ustvarjalcev