Dagmar Dachauer v PTL s plesnim solom Čudovita leta

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo v soboto premiera predstave Čudovita leta avtorice in plesalke Dagmar Dachauer. S prepletanjem glasbe si je Dachauerjeva želela povezati zgodovinske elemente in njihove reminiscence s politično naravo in legitimnostjo lastnega telesa. Ukvarja se z glasbo obeh Johannov Straussov in obdobjem Dunajskega kongresa.


Foto: Andi Bančić

Glede na to, da je Straussova visoko skomercializirana glasba del avstrijske identitete, predstava Čudovita leta, z nemškim naslovom Wunderbare Jahre, posega v prirojeno in kontroverzno kakovost nacionalnega ponosa in njegovo povezavo z romantičnim, pompoznim, patriarhalnim, buržoaznim, junaškim, in vzvišenim. Prva solo predstava Dachauerjeve je odraz sodobne in osebne refleksije glasbe, ki še danes zavzema tako virulentno in večno skušnjavo v plesu, so sporočili iz PTL.

Dachauerjeva je samozaposlena plesalka, koreografinja, performerka in plesna pedagoginja. Rodila se je v avstrijskem Linzu. Študirala je ples na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, na Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) v Bruslju in ravnotežje rok na cirkuškem oddelku plesne in cirkuške univerze DOCH v Stockholmu. Lani je na festivalu Cinedans v Amsterdamu prejela nagrado za plesni film Treeo, letos pa je bila izbrana za rezidenčno umetnico v kulturRaum v Celovcu.

Pri dramaturgiji predstave sta Dachauerjevi svetovali Ingrid Türk-Chlapek in Andreja Kopač, za zvočno podobo je poskrbel Kilian Immervoll, luči pa je oblikoval Janko Oven.

Ponovitev predstave Čudovita leta/Wunderbare Jahre, nastale v koprodukciji PTL in avstrijskega umetniškega združenja umfug, bo v PTL na sporedu v nedeljo, 13. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dagmar-dachauer-v-ptl-s-plesnim-solom-cudovita-leta