V Stari elektrarni Kapital v režiji Ivice Buljana

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni bodo drevi premierno uprizorili gledališki performans Kapital v režiji Ivice Buljana, ki je nastal v sklopu projektov PNA IV (Creative Europe) in Ecole des Maitres. Performans se naslanja na temeljno delo francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja Kapital, v katerem avtor obravnava mehanizme sodobnega kapitalizma.


Foto: Arhiv Mini teater

Raziskovanje teze, da se finančna neenakost v 21. stoletju povečuje in dosega zelo nevarne razsežnosti, poteka v okviru mednarodnega evropskega projekta PNA IV (Creative Europe), ki ga že četrtič vodi in koordinira Mini teater, in mednarodne potujoče delavnice gledališkega izpopolnjevanja Ecole des Maitres. Ta letos poteka že 24., Slovenija pa pri delavnici z Mini teatrom sodeluje prvič.

Prav Buljan je letos vodil projekt Ecole des Maitres, pri katerem je sodelovalo 20 igralcev, med njimi Benjamin Krnetić iz Slovenije. Skupaj so ustvarili gledališki performans Kapital.

Buljan je v njem idejo Pikettyjevega dela uporabil za razpravo o bistvu kapitala, zanimal pa ga je tudi kapital tudi kot sredstvo izražanja na enak način, kot so v antičnem gledališču uporabljali mitologijo in njene arhetipe. Pri delu se je opiral na različne avtorje in različne vidike kapitala - gospodarski, socialni, simbolični, kulturni, kot tudi teme gospodarske nepravičnosti, socialnih pravic, napredka in oblik nadvlade.

Izvirna ideja zajema tudi razmišljanja avtorja Piera Paola Pasolinija, ki se je ukvarjal s podobnimi vprašanji, ter odlomke iz besedil Shakespeara, Koltesa, Moliera, Marxa, Foucaulta, Baurdieuja in Andresa, so sporočili iz Mini teatra, ki je projekt pripravil v sodelovanju z zavodom Bunker in drugimi partnerji. Javne uprizoritve Kapitala so že bile v Vidmu in Zagrebu, po Ljubljani sledijo še ponovitve v Rimu, Coimbri in Bruslju.

Buljanu je pri režiji asistiral Robert Waltl, kot dramaturga sta sodelovala Zlatko Wurzberg in Mirna Rustemović, glasbo za predstavo podpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar, za kostumografijo pa je poskrbela Ana Savić Gecan. Nocojšnja premiera Kapitala je obenem prva postdramska premiera Mini teatra v novi sezoni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-elektrarni-kapital-v-reziji-ivice-buljana