V četrtek se začenja 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Avtor: Lutkovno gledališče Maribor

Od 10. do 13. septembra 2015, bo v Lutkovnem gledališču Maribor 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor. V svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta, ki je po ogledu 41 prijavljenih predstav izbral 9 predstav za tekmovalni in 5 predstav za spremljevalni program.


Foto: Arhiv LGMB

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Simon Hart, umetniški direktor organizacije Puppet Animation Scotland, igralec, pevec in režiser; mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta, diplomirana filozofinja in literarna komparativistka z magisterijem iz filozofije ter specialistka menedžmenta sicer gledališka teoretičarka in kritičarka; in mag. Jasna Vastl, izredna profesorica za področje scenografije na UL AGRFT, scenografka, kostumografka in oblikovalka lutk.

Festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti, izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

V sklopu festivala bo predavanje s strokovnim pogovorom o tem, zakaj vse je potrebno zgodaj stopati v lutkovni svet z naslovom Lutkovno gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov, namenjeno pedagogom in drugim, dve razstavi Pavliha v uniformi o partizanskem lutkovnem gledališču in Corporis animati, raziskava materialov v sodobnem kiparstvu. Vsak dan bodo organizirani pogovori o predstavah, predstavitev lutkarjev v nedeljo in dva družabna večera. Festival bo prav tako organiziral showcase, namenjen mednarodni strokovni javnosti.

Zaključek nacionalnega festivala 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije bo v nedeljo, 13. septembra 2015, ob 19. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Na zaključni prireditvi s podelitvijo nagrad bosta prisotne nagovorila ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec. Dogodku sledi gostujoča predstava mednarodno uveljavljene nizozemske skupine Lichtbende TUTU.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cetrtek-se-zacenja-8-bienale-lutkovnih-ustvarjalcev-slovenije