Premiera Kapitala v režiji Ivice Buljana

Avtor: Mini teater

Režiser Ivica Buljan svoje delo v postdramskem programu Mini teatra v novi sezoni nadaljuje z režijo predstave Kapital. Premiera, ki bo obenem tudi prva postdramska premiera Mini teatra v novi sezoni, bo 10. septembra 2015 ob 20. uri v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana.


Ivica Buljan / Foto: Darko Tomaš

Ivica Buljan želi uporabiti idejo Kapitala za razpravo o njegovem bistvu, kot sredstvo izražanja, na enak način, kot so v antičnem gledališču uporabljali mitologija in njene arhetipe. Pri delu se je opiral na različne avtorje in različne vidike kapitala - gospodarski, socialni, simbolični, kulturni, kot tudi teme gospodarske nepravičnosti, socialnih pravic, napredka, oblik nadvlade.

Raziskovanje teze, da se finančna neenakost v 21. stoletju povečuje in dosega zelo nevarne razsežnosti, poteka v okviru mednarodnih projektov PNA IV (EU, Creative Europe), ki že četrtič poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra, in Ecole des Maîtres, projekta nadaljevalnega gledališkega izobraževanja, ki bo letos doseglo svojo štiriindvajseto izvedbo, katere del je (poleg Italije, Hrvaške, Belgije, Francije in Portugalske) s sodelovanjem Mini teatra prvič tudi Slovenija. Čast vodenja letošnjega L' Ecole des Maîtres je pripadla Ivici Buljanu, za sodelovanje je bilo izbranih dvajset igralcev, med njimi tudi slovenski igralec Benjamin Krnetić.

Projekt Kapital je nastal ob branju temeljnega dela francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja, ki v delu obravnava tematiko mehanizmov sodobnega kapitalizma. Osrednji koncept bo skozi predstavo eksperimentalnega gledališča osvetlil enega ključnih konceptov sodobnega sveta. Izvirna ideja zajema tudi razmišljanja avtorja Piera Paola Pasolinija, ki se je ukvarjal s podobnimi vprašanji. Predvsem v njegovih zadnjih delih se pojavljajo poglobljene analize sodobne potrošniške družbe, v katerih obtožuje kapitalistično logiko in razvrednotenje človeka, ki je tudi sam postal trgovsko blago. Poleg Pasolinijevih besedil bo delo vsebovalo tudi odlomke iz besedil Shakespeara, Koltèsa, Molièra, Marxa, Foucaulta, Baurdieuja in Andresa. Vsi udeleženci pri projektu Kapital bodo predlagali teme, podobe, odlomke iz besedil in celovite ideje za predstavitev.

PNA IV

Mednarodni evropski projekt PNA IV, ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra (Slovenija) s partnerji projekta Novo kazalište Zagreb (Hrvaška), Pro Rodopi Fundation (Bolgarija), Buchty a Loutky (Češka) in Staffan Björklunds Teater (Švedska), vključuje aktivnosti, usmerjene k izboljšanju povezav in vzpostavljanju kontaktov med partnerskimi državami. Hkrati pa je cilj projekta tudi vzpostavitev sodelovanja in zvez med mladimi generacijami, ki prihajajo iz univerz, in starejšimi, izkušenimi umetniki in ustvarjalci. Projekt tako implementira staro grško metodo prenašanja znanja in veščin z mojstrov na mlade.

Usmeritev k mobilnosti umetnikov in ustvarjalcev, izobraževanju in ustvarjanju različnih predstav z različnimi tehnikami in raznolikimi režiserskimi koncepti, rezultira v predstavi, ki je nato predstavljena tako v domačem kot tudi v različnih tujih okoljih.

Glavni namen projekta je organizacija delavnic, ki mladim igralcem omogoča srečanje z mojstri gledališkega ustvarjanja, s katerimi nato skupaj ustvarjajo predstave. Vse ustvarjalne ekipe so mednarodne in vključujejo umetnike iz različnih držav in okolij, ki ustvarjajo in delajo na skupni temi. Obravnavane teme pokrivajo širok spekter, od klasičnih motivov do novih izvirnih besedil, napisanih posebej za to. Velik poudarek pri nastajanju in delu je posvečen tudi improvizaciji skozi sam proces ustvarjanja.

Ecole des Maîtres

Projekt L'Ecole des Maîtres letos vodi režiser Ivica Buljan, ki svoj navdih črpa iz raznolikih evropskih kultur, od mediteranske do francoske. V francoski kulturi se je poklicno izpopolnjeval, z nemško kulturo pa ga povezuje režija večih del nemških avtorjev, ki jih intenzivno preučuje. Predstave Ivice Buljana so prikazane v različnih gledališčih in na mednarodnih festivalih. Režira avtorje kot Bernard-Marie Koltès, Pascal Quignard, Pascal Rambert, Pier Paolo Pasolini, Botho Strauss, Heiner Müller, Tennessee Williams, Peter Handke, Danilo Kiš, Miroslav Krleža, Elfride Jelinek. Ob intenzivnem delovanju na neodvisni sceni, je bil direktor Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Je soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani in Festivala svetovnega gledališča v Zagrebu. Francoska vlada ga je leta 2014 odlikovala s priznanjem Viteza reda umetnosti in književnosti. Od leta 2014 je direktor Drame hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.

Posebnost delavnice L' Ecole des Maîtres je, da je mednarodna in namenjena mladim evropskim igralcem, med 24. in 34. letom. Vanjo je vključenih šest evropskih držav: Italija, Belgija, Francija, Portugalska, Hrvaška in Slovenija. Glavni cilj je vzpostaviti sodelovanje med mladimi igralci, ki prihajajo iz različnih evropskih igralskih akademij in že imajo izkušnje na profesionalni ravni, z mednarodno priznanimi režiserji. Skupaj bodo pridobivali nove delovne izkušnje, ki bodo temeljile na izmenjavi kompetenc; metod in umetniških praks, skozi besedila, jezik in različne gledališke govorice. Vse to bodo udeleženci doživeli med to potujočo delavnico, ki bo trajala mesec in pol.

Delavnice in zaključne javne uprizoritve

Delavnica l'Ecole des Maîtres bo potekala od 16. avgusta do 13. septembra in od 15. do 20. oktobra, letos na dveh lokacijah: v Vidmu (Italija) od 16. do 27. avgusta in v Zagrebu od 29. avgusta do 9. septembra. Rezultati dela bodo predstavljeni javnosti v obliki odprte učne ure ob koncu delavnice v Vidmu ter na petih zaključnih predstavitvah na Hrvaškem, Portugalskem, v Sloveniji, Italiji in Belgiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-kapitala-v-reziji-ivice-buljana