Na Ljubljana festivalu predstava o strahu v plesni obliki

Avtor: STA

V Križankah si bo nocoj ob 21. uri v okviru Ljubljana festivala mogoče ogledati predstavo Fobija. Slovensko-nizozemska koprodukcija prepleta ples, gledališče in živo glasbo ter v sedanjih negotovih časih govori o eni ključnih tem sodobnega sveta - strahu in njegovih mehanizmih. V predstavi jih tematizirata koreografa Guy Weizman in Roni Haver.


Foto: Andrej Lamut

"Živimo v strahu, kajti absolutno prepričanje ni več mogoče (...), ker živimo v svetu abstrakcij, teles in strojev, absolutnih idej in primitivnega mesijanstva," je leta 1946 v nizu esejev Ne žrtve ne rablji, ki so izhajali v odporniškem časopisu Combat, zapisal francoski filozof Albert Camus.

Njegovo besedilo je bilo izhodišče za predstavo, ki po besedah njenih avtorjev raziskuje, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega navkljub strahu pred neznanim. Izraelska koreografa, ki živita na Nizozemskem, sta jo pripravila v časih, ko ljudi hitro dosežejo poročila o svetovnih konfliktih, ti pa mednje prinašajo negotovost in strah, iz katere se lahko porodi tudi ksenofobija.

Fobija je največja slovenska koprodukcija na področju sodobnega plesa doslej. Pri njenem nastanku je sodeloval slovenski zavod EN-KNAP, ki je prispeval šest plesalcev skupine EnKnapGroup. V njen nastopajo še plesalci nizozemske skupine Club Guy & Roni in nizozemski tolkalni ansambel Slagwerk den Haag.

Glasbo za predstavo sta napisala Hugo Morales in Pepe Garcia, besedilo in dramaturgijo sta prispevala Martijn de Rijk in Bas Heijne. V Sloveniji je bila predpremierno uprizorjena maja v Španskih borcih, premiero pa je doživela konec avgusta na enem odmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti Noorderzon v nizozemskem Groeningenu.

Nocojšnja uprizoritev v Križankah bo po majski predpremieri edina priložnost za ogled predstave pri nas v tem letu. Zatem potuje v tujino, kjer ima v treh mesecih predvidenih 25 gostovanj na Nizozemskem in v Nemčiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festivalu-predstava-o-strahu-v-plesni-obliki