LGL v novo sezono z Ostržkovim dnevom

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana je v soboto z Ostržkovim dnevom vstopilo v novo sezono. V sklopu prireditve so si otroci ogledali lutkovno predstavo Ostržek v režiji Silvana Omerzuja, pozneje so bile na voljo delavnice, voden ogled in film Ostržek režiserja Roberta Beninignija. V novi sezoni načrtujejo 10 novih uprizoritev.


Foto: Urška Boljkovac

V novi sezoni bodo premierno uprizorili slovenske novitete - avtorsko predstavo Žabe so žabe Nike Bezeljak, Groznovilco Jane Bauer v režiji Matjaža Fariča in Gugalnico za vse Anje Štefan v režiji Ajde Valcl.

Priljubljena slovenska pripovedka Mojca Pokrajculja bo v sodobni interpretaciji Eke Vogelnik zrcalila današnji duh časa, zimo pa bodo odganjali z iskrivo otroško filozofijo priljubljenega nizozemskega avtorja Toona Tellegna Jutri je bila zabava v režiji Martine Maurič Lazar.

Mali oder bo v predstavi Medved in mali režiserke Ivane Djilas postal pravljični gozd kvačkanih podob znane britanske oblikovalke Donne Wilson, medtem ko bodo soji svetlobe, glasba in skrivnostni glasovi ustvarjali svet japonskih pravljic v predstavi, zasnovani kot svojevrsten site specific dogodek režiserke in avtorice likovne zasnove Chiare Guidi.

S trenutno enim najbolj vidnih čeških režiserjev Jiržijem Havelko in avtorjem vizualne zasnove Marekom Zakosteleckim bodo lahko otroci v znanstvenofantastični odisejadi poleteli na Mars. Na ogled bo tudi lutkovna kinetična simfonija o osamljenosti, smrti in minljivosti, navdihnjena z avtobiografsko zgodbo Virginie Woolf K svetilniku. Predstava v režiji Braneta Vižintina in vizualnih umetnic Urše Vidic in Mete Grgurevič bo raziskovala meje med odrsko in galerijsko postavitvijo.

Med novimi projekti je še mladinska glasbena predstava Neli ni več režiserja Jaše Kocelija, prek katere bodo vstopili v gimnazijske prostore ter razkrili vajo benda in sodobnega predstavnika samosvoje in individualistične generacije, katerega načrte prekriža bolezen.

Na programu LGL, ki ga je v minuli sezoni obiskalo skoraj 105.000 obiskovalcev, ostajajo tudi uspešnice iz preteklih let, vse od najstarejše predstave Žogica Marogica, ki je na sporedu brez prekinitve že od leta 1951, do uspešnice Zverjašček, ki so ga premierno uprizorili lani. Obenem v gledališču načrtujejo tudi rekonstrukcijo marionetne predstave Mala čarovnica iz leta 1967.

V sklopu gledališča deluje tudi Lutkoteka, ki je namenjena oživljanju najstarejših lutkovnih predstav. V letošnjem letu jih bodo uprizarjali na novem prizorišču. V Grajskem gledališču na Ljubljanskem gradu bo tako že v nedeljo na ogled Doktor Faust, ki ga je leta 1938 na oder postavil oče slovenskega lutkarstva Milan Klemenčič, LGL pa je predstavo obudilo leta 2005.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-v-novo-sezono-z-ostrzkovim-dnevom