Gledališče Koper v novi sezoni v duhu 15. obletnice

Avtor: STA

Gledališče Koper v novo sezono vstopa s šestimi premiernimi uprizoritvami, dokumentarnim filmom, nizom javnih pogovorov in razstavo. To bo 15. sezona drugega najmlajšega poklicnega gledališča v Sloveniji.


Katja Pegan / Foto: Radovan Čok

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, je program za sezono 2015/2016 zasnovala z mislijo na novo, mlado občinstvo, ki vse manj bere, ter družbo in svet spremlja in spreminja, hoteli ali ne, le še prek interneta in družabnih omrežij.

"Gre za generacijo, ki jih pretrese le tisto, kar vidijo na ekranu," je poudarila in dodala, da želi, da ti mladi v gledališču znova najdejo zaupanje sami vase. V dogovoru z Gimnazijo Koper si bodo zato vsi učenci od 1. do 4. letnika to sezono ogledali po eno predstavo, primerno njihovi stopnji.

V sezoni 2015/2016 bo Gledališče Koper pripravilo šest premiernih uprizoritev, od tega bodo štiri namenjene odraslim, ena mladini in ena najmlajšim. Do konca leta bo gledališče pripravilo dve premieri, in sicer komedijo s petjem in plesom Živci ameriškega dramatika Adama Szymkowicza v režiji Katje Pegan ter krstno uprizoritev komedije Trio, ki jo kot avtor podpisuje dramski igralec Gašper Tič, režiral pa jo bo hišni režiser Jaka Ivanc.

V prihodnjem letu bodo premierno uprizorili Alana Forda, ki ga je po stripovski predlogi za oder priredil beograjski režiser Kokan Mladenović, in Shakespearov Vihar v režiji Jake Ivanca.

Krstno uprizoritev bo doživel tudi dramski prvenec igralke Urške Taufer Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki), ki jo Gledališče Koper pripravlja v sodelovanju s Cankarjevim domom iz Ljubljane. Prav tako bo krstno uprizorjeno besedilo za mlade gledalce, in sicer Guliver po Jonathanu Swiftu v režiji Beograjčanke Anđelke Nikolić.

Ker bo sezona 2015/2016 minila v znamenju praznovanja 15. obletnice Gledališča Koper, to ob jubileju pripravlja tri dogodke. Že ta mesec bodo v galeriji na odprtem predstavili povečave fotografij iz preteklih predstav.

V naslednjih mesecih bodo pripravili niz javnih pogovorov z ustvarjalci. Ob koncu sezone pa bodo predstavili dokumentarni film o gledališkem dogajanju v Kopru od 15. stoletja do danes, ki po scenariju Mihe Trefalta in v režiji Gorana Stoisavljeviča nastaja v sodelovanju s Televizijo Koper, so sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-koper-v-novi-sezoni-v-duhu-15-obletnice