V Stari pošti premiera Maskine produkcije na temo sobivanja

Avtor: STA

V Stari pošti Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) bo drevi premiera predstave Zraka! avtorjev Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin, ki je nastala v produkciji zavoda Maska in koprodukciji SMG. Predstava tematizira vprašanje, kako bi dejansko delovala skupnost, ki diha kot eno.


Foto: Nada Žgank, oblikovanje: Ajdin Bašić

Projekt po Janševi zasnovi in režiji se ukvarja s tem, kaj je tisto, kar nas drži skupaj oziroma kako smo lahko skupaj, ko nam ne preostane nič drugega, tako na ravni mikro celice družine kot v širšem družbenem kontekstu. Kot vezni člen so ustvarjalci izpostavili dihanje. Celotna predstava je po eni strani ustvarjena kot glasbena kompozicija, po drugi pa kot doživljajski teren, ki nudi gledalcem prostor za domišljijo.

Janša ne želi, da bi bilo sporočilo predstave dojeto kot pesimistično, da nas ne povezuje nič drugega kot zrak. Treba jo je gledati širše.

Ideja za predstavo sega v Janšev projekt Življenje II (v nastajanju), v katerem se je osredotočil na odnos med ustvarjalci in njihovimi potomci, navdihnile pa so ga vaje dihanja za nosečnice. Teh se je v sklopu vaj udeležila tudi ekipa predstave.

Poleg Tomažinove, Prede in Narata v predstavi kot spremljevalne vokalistke nastopajo Dragana Alfirević, Leja Jurišić, Teja Reba, Jelena Rusjan in Tina Valentan.

Predstava se vsebinsko dobro vključuje tudi v program nove sezone SMG, ki je posvečen preizpraševanju lastne identitete.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-posti-premiera-maskine-produkcije-na-temo-sobivanja