V Mariboru začetek združenega festivala Performa in Platforma

Avtor: STA

Tudi letos svoje moči združujeta festival sodobnih performativnih praks Performa in Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbela za pestro petdnevno septembrsko dogajanje v Mariboru. Uraden začetek združenih festivalov bo drevi v galeriji Media Nox, kjer bodo med drugim odprli sedmo razstavo Video: Performa.


Hitrejše kot telo / Foto: Saša Huzjak

Zbrane bosta na nocojšnji slovesnosti nagovorili umetniški vodji združenega festivala Jasmina Založnik in Mojca Kasjak, festival pa bo odprl Peter Tomaž Dobrila z ministrstva za kulturo. Za umetniški del bo poskrbel Žigan Krajnčan s plesno intervencijo Primarna strast. Po uvodni prireditvi si bo mogoče v Lutkovnem gledališče Maribor ogledati še predstavo Irene Tomažin z naslovom Okus tišine vedno odmeva.

Letošnji tematski fokus festivala je strast - kot vabeče in izvorno ustvarjalno, srž nastanka obeh festivalov in nujen motor ustvarjalnega procesa. Z mislijo na strast se, kot so sporočili organizatorji, ozirajo nazaj, k vzrokom nastanka festivalov. Izbrana tema je obenem tudi poklon predanim entuziastom, ki so spreminjali podobo mestne krajine. Prinaša premislek o količini strasti, ki je ostala v umetniškem iskanju, ustvarjanju in delovanju.

V sklopu festivalov se bo v žanrsko razgibanem programu predstavilo več kot 30 umetnikov - plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih ustvarjalcev, raziskovalcev in teoretikov, med njimi Igor Koruga, Lili M. Rampre, Nataša Berk, Iztok Maroh, Alexander Vantournhout, Bauke Lievens, Alexander Gerner, Marie Nerland, Ligia Soares, Georgia Kapodistria, Nina Milin, Maša Kagao Knez in Mojca Kasjak.

Na okrogli mizi bodo osrednjo festivalsko temo vzeli pod drobnogled s strokovnjaki Borisom Vezjakom, Gordano Stefanovič - Erjavec in Vilijem Ravnjakom. Na radijski tribuni se bodo vrnili tudi k začetkom festival Performa, o katerih bodo premišljevali protagonisti festivala Kasjakova, Založnikova in Beno Artnak. Ob osrednjem delu programa bodo že peto leto zapored ponudili tudi serijo performans predavanj.

Osrednja festivalska prizorišča bodo Lutkovno gledališče Maribor, galerija Media Nox, Plesna Izba Maribor, GT22 in galerija 0,04 m3.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-zacetek-zdruzenega-festivala-performa-in-platforma