V Bežigrajki 1 lutkovno ustvarjanje umetnice Agate Freyer

Avtor: STA

V Bežigrajski galeriji 1 bodo na tokratni tradicionalni, vsakoletni razstavi Od skice do lutke predstavili lutkovno ustvarjanje umetnice Agate Freyer. Vizualna umetnica, scenografka, kostumografka in slikarka je že 40 let predana lutkovnim odrom. Razstavo so odprli včeraj ob 19. uri.


Mala čarovnica / Foto: Arhiv MGML

Kot so zapisali v galeriji, želijo z razstavami v ciklu Od skice do lutke predstaviti likovno delo skozi postopek ustvarjanja: od skice, risbe in kipa kot študije za lutko do same lutke kot celostne plastike.

Postavitev tako združuje 70 osnutkov za lutke, 40 fotografij iz lutkovnih predstav in 70 lutk ter scenskih elementov iz obdobja od leta 1991 do 2008 iz ljubljanskega in mariborskega lutkovnega gledališča, Gledališča lutk iz Reke, Freyer teatra in Mini teatra. Dopolnjevalo jo bo video projekcija na razstavi predstavljenih lutkovnih predstav.

Predstavljene bodo različne vrste lutk, kot so lutke na palici - marote, marionete, namizne lutke in lutke bunraku.

Freyer se je rodila leta 1945 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, kjer je obiskovala oddelek za modno oblikovanje, je na ljubljanski likovni akademiji študirala slikarstvo in leta 1970 diplomirala pri prof. Francetu Miheliču. Od 1970 do upokojitve leta 2005 je poučevala likovne predmete in zgodovino umetnosti na Srednji trgovski šoli v Ljubljani, smer aranžerski tehnik.

O svojem ustvarjanju za lutkovno gledališče je zapisala, da jo je lutkovno gledališče pritegovalo že od otroštva. Po zaključku srednje šole jo je tako mnogo bolj kot moda in gledališka kostumografija pritegnilo celostno gledališko oblikovanje za lutkovno gledališče. To ji je pomenilo resničen izziv, ki se ga je lotevala za vsako od 40 predstav posebej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-bezigrajki-1-lutkovno-ustvarjanje-umetnice-agate-freyer