Nova produkcije Maske o delovanju skupnosti, ki diha kot eno

Avtor: STA

Nova produkcija zavoda Maska Zraka!, katere vodilo je dihanje, preizprašuje, kako bi dejansko delovala skupnost, ki diha kot eno. Pod zasnovo in režijo se podpisuje Janez Janša, ki je predstavo ustvaril v soavtorstvu z Ireno Tomažin, Boštjanom Naratom in Ireno Predo. Premiera bo 3. septembra v Stari pošti Slovenskega mladinskega gledališča.


Foto: Nada Žgank, oblikovanje: Ajdin Bašić

Predstava Zraka! se ukvarja s tem, kaj je tisto, kar nas drži skupaj oziroma kako smo lahko skupaj, ko nam ne preostane nič drugega, tako na ravni mikro celice družine kot v širšem družbenem kontekstu. Kot vezni člen so ustvarjalci izpostavili dihanje. To je posebej zanimivo, ker živimo v družbi, v kateri je, tako Janša, radikalni individualizem na nek način modus dihanja. Celotna predstava je po eni strani ustvarjena kot glasbena kompozicija, po drugi pa kot doživljajski teren, ki nudi gledalcem ogromno prostora za domišljijo, je pojasnil.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), ki je koproducent predstave, je Janša dejal, da bi kdo utegnil sporočilo predstave dojeti kot pesimistično, češ da nas ne povezuje nič drugega kot zrak. A jo je treba gledati širše. Predstava namreč ne želi ponujati odgovora na to, kako dejansko dihati skupaj, bolj sama po sebi kliče po odgovoru.

Avtorjem in ustvarjalcem je ustvarjalni proces predstavljal poseben izziv. Tomažinova, ki se pri svojem delu ukvarja z glasom, je dejala, da se ji je zdelo zanimivo, kako so vsi sodelujoči vztrajali pri tem, da na odru izvajajo tisto, kar jim je skupno, se pravi dihajo: "Po eni strani gre za to, da bi rad v predstavo vključil svoje znanje, po drugi pa se v tej skupni točki srečaš. Kolikor se ta neznosna lahkost zraka zdi enostavna, po drugi strani pokaže, kako težko je vzdržati v skupnem prostoru."

Sopranistka Preda, ki je svoj glas vajena uporabljati na določen način, je bila primorana v ustvarjalnem procesu priti do različnih novih glasovnih izrazov. Celo do "neglasu", do točke, ko se je bilo treba izraziti brez glasu, skozi telo ali z dihanjem. "Dih je telesni proces, ki deluje sam od sebe, mi pa smo šli posegati prav v to," je opomnila Tomažinova, Preda pa je dodala, da je neverjetno, kako en sam, osnoven element diha lahko porodi različne asociacije in jih privede do določenih občutij.

Ideja za predstavo sega v Janšev projekt Življenje II (v nastajanju), v katerem se je osredotočil na odnos med ustvarjalci in njihovimi otroci, navdihnile pa so ga vaje dihanja za nosečnice. Teh se je v sklopu vaj udeležila tudi ekipa predstave. Poleg Tomažinove, Prede in Narata v predstavi kot spremljevalne vokalistke nastopajo Dragana Alfirević, Leja Jurišić, Teja Reba, Jelena Rusjan in Tina Valentan. Rusjanova je dejala, da spoštuje odločitev avtorjev, da predstava ostane čista, brez nepotrebnih gledaliških elementov, saj sam dih dejansko ponuja ogromno.

Pri Maski so bili izredno zadovoljni s sodelovanjem s SMG, kjer so jim za predstavo Zraka! namenili oder Stara pošta. Umetniški vodja Goran Injac je povedal, da v SMG absolutno stojijo za projektom, ki se dobro vključuje v program nove sezone gledališča, posvečen preizpraševanju lastne identitete.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-produkcije-maske-o-delovanju-skupnosti-ki-diha-kot-eno