Nina Jan in Urša Sekirnik o večni dilemi, kako kreativni zanos prilagoditi času in sredstvom (intervju)

Avtor: STA/Maja Čehovin Korsika

Konceptualni umetnici, performerki in režiserki Nina Jan in Urša Sekirnik delujeta pod imenom KUD NUM. V svojih produkcijah se posvečata prekarnosti in pogojem umetniškega delovanja v sodobni družbi. Lani sta ustanovili spletno trgovino, preko katere si je mogoče naročiti predstavo. Najnovejša bo v petek uprizorjena na Mladih levih.


Foto: Toni Mlakar

Kako sta prišli na idejo, da ustanovita spletno trgovino A la cart Performance Webshop, preko katere je mogoče naročiti gledališko predstavo? Sta zgled zasledili kje v tujini?

Ideja se je porodila iz najinega nestrinjanja s tem, kako običajno poteka umetniška produkcija - v skakanju iz projekta v projekt, ko dejansko nikoli ni dovolj časa, da bi se umetniške ideje sploh lahko dodobra razvile oziroma raziskale. Tak način dela naju ni zadovoljil, zato sva pričeli iskati alternative, ki bi nama omogočale dolgoročen način dela. Tako se je počasi izklesala ideja spletne trgovine.

Ideja za trgovino je res izhajala iz najine notranje nuje. Čeprav so se določeni umetniki že prej poigravali z naročili predstave, izbori vsebine in podobnimi idejami, tako izdelane trgovine kot je najina, kolikor sva obveščeni, ni razvil še nihče.

Na vajini spletni strani sta zapisali, da vaju je pri načinu delanja predstave po naročilu zanimala interakcija med naročnikom in ustvarjalcem. Kako je pri tem glede omejitev? Ena plat je najbrž finančna - koliko je nekdo pripravljen vložiti v predstavo, drugo so kreativne omejitve, pa še kaj...?

Finančne in kreativne omejitve so v resnici precej povezane, tako na strani naročnika kot na najini. Več naročil kot narediva, bolj ugotavljava kako "draga" je v bistvu umetnost. S tem ne misliva, da so najine cene visoke, vendar pa nama spletna trgovina, v kateri sva zaradi bolj standardiziranega postopka plačila primorani večkrat razmisliti o vrednosti časa, zelo očitno nakazuje, koliko ur dela je dejansko vloženega v neko umetniško delo.

Tu se po najinem mnenju začnejo odpirati temeljna vprašanja umetniške produkcije - kako je denar povezan s kreativnostjo in kakovostjo del. Če je nekdo plačan za štiri ure kreativnega dela, nekdo drug pa lahko na projektu dela celo leto, osem ur na dan, kakšna mislite, da bo razlika?

Predstava Mladi levi častijo je nastala na podlagi javnega poziva. Koliko različnih predlogov sta prejeli in kako sta izbrali končnega?

Na poziv sva prejeli precej raznolikih predlogov, na koncu pa izbrali eno od predstav, ki je vključevala tudi Poglavje po naročilu. Izbirali smo skupaj z ekipo festivala Mladi levi, torej smo križali najina zanimanja in do določene mere tudi festivalsko tematiko.

Bi nam lahko vsaj nakazali, kaj bo tema petkove predstave?

Tema petkove predstave bo kot vedno realnost umetniške produkcije v sodobni družbi, predstava pa z več perspektiv odstira po najinem mnenju problematične aspekte prekarnega življenja umetnikov in seveda tudi drugih ljudi.

Koliko predstav sta do sedaj že ustvarili po naročilu in kaj so pokazale dosedanje izkušnje?

V zadnjem letu sva večinoma ustvarjali le predstave po naročilu. Velikokrat sva projekt izvedli tudi v obliki instalacij, s katerimi širiva najino umetniško ponudbo. Spomladi sva začeli sodelovati tudi z belgijskim sociologom Pascalom Gielenom, s katerim smo v Amsterdamu organizirali obširnejše predavanje, aprila in maja sva sodelovali na mednarodnih konferencah v Ljubljani in Sofiji. Predstava na Mladih levih je v bistvu prva uprizoritev materiala, ki je na voljo na spletni strani, tako da bo v petek v bistvu premierna uprizoritev že obstoječih poglavij.

Trenutno že poteka javni poziv za sodelovanje pri soustvarjanju predstave, ki jo bova poleg razstave in delavnice oktobra izvedli v Reki, novembra pa naju že čaka umetniška rezidenca v Sabadellu v Španiji, kjer bova ponudbo strani še nadgradili.

Dosedanje izkušnje so začele izpostavljati večno delovno dilemo: Kako omejiti zanos do dela in prilagoditi obsežnost kreativnih idej razpoložljivemu času in sredstvom? Tu se še vedno učiva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nina-jan-in-ursa-sekirnik-o-vecni-dilemi-kako-kreativni-zanos-prilagoditi-casu-in-sredstvom-intervju