Znan je urnik 50. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Maribor se s Festivalom Borštnikovo srečanje v drugi polovici oktobra vsako leto tradicionalno prelevi v gledališko središče nacionalnih in mednarodnih razsežnosti. Znan je urnik letošnjega festivala, v torek, 1. septembra, se začne predprodaja vstopnic in vpis abonmajev.


Foto: Boštjan Lah

Jubilejni Festival Borštnikovo srečanje bo med 15. in 25. oktobrom z gledališkimi predstavami, pogovori, bralnimi uprizoritvami, strokovnimi srečanji in drugim obogatil oktobrsko kulturno dogajanje v Mariboru. Festival bo odprla pregledna razstava Gremo na Borštnika! v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Borštnikov izbirni abonma

Oblikujte abonma po svoji želji! Letos vam ponujajo tri izbirne možnosti:


Cenejše tudi posamične vstopnice

V torek, 1. septembra, se začne tudi predprodaja posamičnih vstopnic za predstave. Te bodo do 1. oktobra 2 EUR cenejše od nakupa v redni prodaji, ko bo cena za otvoritveno predstavo 20th Century Fog – Megla stoletja režiserja Matjaža Zupančiča 20 EUR, cena vstopnice za tekmovalne predstave pa od 14 EUR dalje (odvisno od kategorije sedeža v dvorani).

Vrhunci festivala

Festival bo v četrtek, 15. oktobra, ob 18.00 v Muzeju narodne osvoboditve Maribor odprla pregledna razstava Gremo na Borštnika! Z razstavo – s skupnimi močmi jo pripravljajo Slovenski gledališki inštitut, Muzej narodne osvoboditve Maribor in SNG Maribor (Festival Borštnikovo srečanje) v sodelovanju s slovenskimi gledališči, AGRFT in Zgodovinskim arhivom Celje (pri e-razstavi je partner še zavod Novi ZATO.) – se organizatorji želijo pokloniti častitljivemu jubileju, izpostaviti najboljše uprizoritve festivala (ki so zaznamovale čas in bile od časa zaznamovane), pokukati v njegovo zaodrje ter zaploskati tudi publiki, brez katere gledališča ni bilo, ni in ga ne bo. Skupaj z vami bi se radi spomnili, kaj se je že zgodilo v Mariboru tistega leta, ko smo na Borštniku gledali … kaj že?; se sprehodili skozi galerijo "cveta slovenskih igralcev", dosedanjih petinštiridesetih dobitnic in dobitnikov Borštnikovega prstana, obudili spomin na njihove vloge, podobo, glas (ta del razstave bo dostopen tudi na spletni strani Sigledal.org ter na spletnih straneh sodelujočih ustanov); prisluhnili pričevalcem, tako tistim, ki so Borštnikovo srečanje soustvarjali (bodisi kot njegovi snovalci ali kot nepogrešljivo osebje v zakulisju), kot tistim, ki so ga redno spremljali.

Domača produkcija na ogled tujcem in bogat mednarodni program

Ponovno je pripravljen tudi izbor domačih predstav, ki je namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Sestavljen je iz vseh desetih predstav tekmovalnega programa in treh predstav spremljevalnega programa. Mednarodni program je tudi letos bogat, med drugim vključuje pregledno instalacijo Transforming Acts iz Berlina. Prvič videna instalacija obeležuje 40. obletnico evropske plesne in gledališke avantgarde. »Iz Madžarske prihaja predstava Šolski zvezek mladega režiserja Csaba Horvátha, gostili pa bomo tudi predstavo Razbiti Vrč prodornega režiserja Igorja Vuka Torbice, produkcije Jugoslovanskega dramskega gledališča iz Srbije. Dve predstavi prihajata iz Poljske: Praznik mrtvih režiserja Radosława Rychcika in Paradise now? RE//MIX Living Theatre, kjer gre za poklon avantgardi 60. let. Poljski je s svojo dramatiko in gledališčem namenjen Fokus, v sklopu katerega bo izšla knjiga s slovenskimi prevodi štirih dram,« povzema Alja Predan.

Dve mednarodni konferenci, eno strokovno srečanje in dva posebna pogovora

Izvedeni bosta dve mednarodni konferenci, prva z naslovom Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav in druga z naslovom Gledališče v mestu. Obe v sodelovanju z Akademijo za radio, gledališče, film in televizijo. Strokovno srečanje z naslovom Alternativa danes? Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov pa pripravljajo v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Festival Borštnikovo srečanje letos pripravlja dva posebna pogovora. Prvi bo z zvestim občinstvom, saj nas zanima videnje sočasne navzočnosti gledalcev in akterjev. Drugi bo z nevidnimi ljudmi iz zaodrja, ki s svojim znanjem, energijo in predanostjo poganjajo utečen in brezhiben mehanizem ter omogočajo preskok božanske iskre med občinstvom in festivalskim dogodkom. Vodil ju bo Tone Partljič, dolgoletni predsednik sveta Borštnikovega srečanja, imenitni dramatik in pisatelj ter karizmatična osebnost mesta ob Dravi.

Za nagrade se bo letos na Festivalu potegovalo deset predstav, ki jih je izbrala selektorica Amelia Kraigher.

Celoten urnik dogajanja na 50. Festivalu Borštnikovo srečanje je dostopen na www.borstnikovo.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znan-je-urnik-50-festivala-borstnikovo-srecanje