Praktični seminar Pisanja o lutkovnem gledališču in zanj

Avtor: Lutkovno gledališče Maribor

V okviru 8. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki bo potekal med 10. in 13. septembrom 2015 v Lutkovnem gledališču Maribor, bo organiziran praktični seminar Pisanja o lutkovnem gledališču in zanj za radovedne in vztrajne.


Foto: Víctor Nuño / Flickr

Zgoščen opis seminarja

8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije ponuja kopico različnih izhodišč in motivacij za pisanje o lutkovnem gledališču. Program, ki vključuje stilno, generacijsko in žanrsko raznolikost, je dobra odskočna deska za navdih in urjenje, kako videno pretvoriti v besede. V intervju, kritiko, poročilo ali komentar. Vsaka oblika zapisa igra pomembno vlogo tako v razvoju pisca kot v beleženju lutkovne zgodovine. Seminar poskuša tokratni festival zaobjeti čim bolj celostno in z različnih vidikov – novinarskega, kritiškega, umetniškega. Letošnje predstave, razstave, strokovni pogovori, sodobni in tradicionalni pristopi, prekaljeni lutkarji in tisti, ki šele vstopajo na lutkovni teritorij, naj bodo deležni refleksije, ki je v lutkovnem gledališču dandanes kronično primanjkuje.
Mentorica in vodja seminarja je Zala Dobovšek.

Predstavitev mentorice


Zala Dobovšek je leta 2009 je diplomirala iz dramaturgije na AGRFT, izobraževala se je tudi na gledališki akademiji DAMU v Pragi na Katedri za alternativno in lutkovno gledališče. Piše za Radio Študent in Poglede ter različne strokovne revije. Med letoma 2009 in 2014 je delovala kot gledališka kritičarka pri časopisu Delo. Bila je članica strokovnih žirij (FBS, Teden slovenske drame, Gibanica, Festival MESS Sarajevo, Ministrstvo za kulturo) in selektorica festivalov (Festival MESS Sarajevo 2014, Zlata paličica 2013). Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Kot praktična dramaturginja je sodelovala v Mini teatru, ŠKUC gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem, Zavodu Senzorium, Lutkovnem gledališču Ljubljana, Lutkovnem gledališču Maribor in na DAMU v Pragi. Za diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Vpisana je na doktorski študij na AGRFT, njeno področje raziskovanja je Gledališče in vojna: temeljna razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja. Je asistentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na AGRFT.

Uvodno srečanje: Lutkovno gledališče Maribor, 9. 9. 2015 ob 18.00

Druge praktičnosti: Vaše cenjene prijave zbiramo do petka, 4. 9. 2015, na elektronski naslov info@lg-mb.si. V prijavi zapišite osnovne osebne podatke, tudi o izobrazbi ali delovnih izkušnjah, ter navedite motivacijo za udeležbo. Gledališče vsem udeležencem omogoča brezplačno namestitev (potrebo navedite v prijavi) in brezplačne vstopnice na vse festivalske dogodke.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prakticni-seminar-pisanja-o-lutkovnem-gledaliscu-in-zanj