Prihaja 15. Emonska promenada

Avtor: Hiša otrok in umetnosti

V organizaciji in produkciji Hiše otrok in umetnosti ter soorganizaciji KUD-a France Prešeren bo v avgustu potekal že 15. mednarodni festival Emonska promenada.


Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti

Emonska promenada je mednarodni ulični festival, ki se je v petnajstih letih dodobra uveljavil v slovenskem in mednarodnem prostoru. Gre za eno prepoznavnejših mednarodnih prireditev za otroke na območju mesta Ljubljane, ki s svojim konceptom druženja in ustvarjanja na ulici, tradicionalno zadnji vikend pred začetkom novega šolskega leta, privablja vedno več obiskovalcev. Lansko Emonsko promenado je dnevno obiskalo več kot osemsto obiskovalcev.

Karunova ulica in KUD-ovo dvorišče v Trnovem se bosta zadnji vikend v avgustu spremenila v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče za otroke ter odrasle. Novost letošnjega programa je Poletno hišno gledališče, redni četrtkov program priznanih slovenskih izvajalcev predstav za otroke, ki bo potekal v okviru letošnjega Trnfesta. Zadnji vikend v avgustu pa se bo vsebinsko obogatil z več kot dvajsetimi dramskimi, lutkovnimi, glasbenimi in umetniškimi dogodki izvajalcev iz petih držav. Emonska promenada letos posebno pozornost namenja medkulturnemu dialogu in spoznavanju svetovnega kulturnega izročila, kreativni igri ter ustvarjanju na prostem. Vstop na vse prireditve je prost. V primeru slabega vremena bo del programa izveden v dvorani KUD-a France Prešeren.

Kljub nezavidljivi finančni situaciji, v kateri so se znašli organizatorji kulturnih prireditev po vsej Sloveniji, in posledično selitvi festivala z Emonske ulice na KUD-ovo dvorišče ter Karunovo ulico, organizatorji sporočajo, da so uspeli pripraviti umetniško dovršen in kvaliteten program. Programska izhodišča ostajajo enaka: izbran program predstav, ustvarjalne delavnice in interaktivne igre za vse starosti. Letos so v ospredju slovenski izvajalci, ki ustvarjajo za otroke in odrasle v različnih žanrih. K sodelovanju vabijo tako uveljavljene in vrhunske avtorje kot tudi mlade, še neuveljavljene umetnike. Predvsem pa skrbijo, da je v času festivala Trnovo živahno in drugačno. Program namenjajo tako najmlajšim z izbranimi lutkovnimi in gledališkimi predstavami kot mladini in odrasli publiki z vrhunskimi glasbenimi ter gledališkimi nastopi. Tudi letos organizatorji pričakujejo, da bo predstave obiskalo preko štiri tisoč obiskovalcev.


Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti
Program letošnje Emonske promenade obsega 4 tuje in 15 slovenskih izvajalcev oziroma skupin, ki bodo v treh dneh izvedli 25 različnih dogodkov. Če so nas v preteklih letih navduševali artisti, akrobati in ulični performarji, je letos v ospredju gledališče: od lutkovnih, dramskih in glasbenih predstav za otroke, do klasične comediee dell'arte Plavtovega Dvojčka ter odlične ulične predstave v izvedbi Priden možic street teatra, ki bosta zagotovo navdušili tudi odraslo občinstvo. Med tujimi gosti velja izpostati odlično slovaško gledališče Piki teater, ki s svojimi predstavami vedno znova navdušuje tudi slovensko občinstvo. Nič manj zanimiva pa ne bo slovaško, češko, slovenska produkcija Sadne zgodbe, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta Inkubator Moment. Najmlajšim namenjamo tudi predstave Kamišibaj gledališča, tradiconalne japonske tehnike pripovedovanja zgodb ob slikah na majhnem lesenem odru. Posebno pozornost  namenjajo Lutkovnemu gledališču FRU-FRU, katerega delovanje je močno povezano tako s KUD-om France Prešeren kot s Hišo otrok in umetnosti. S pregledno razstavo fotografij obeležujejo njihovih zadnjih dvajset let ustvarjanja na lutkovnem področju. Gledališki program bodo spremljale številne ustvarjalne delavnice Hiše otrok in umetnosti, izmenjava rabljenih igrač in reciklirana igrala iz odpadnih predmetov katalonske skupine Guixot de 8, ki že petnajsto leto zapored gostuje na Emonski promenadi in je postala že njen zaščitni znak.

Tudi letos pripravljajo večerni glasbeni dogodek; petkov večer bo zaključila odlična slovenska glasbena zasedba Nula Kelvina, rock'n' roll koncert s pridihom kabareta, poln pristnega ljudskega homurja in gledaliških elementov bo zagotovo pritegnil staro ter mlado.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-15-emonska-promenada