Mladi levi ob polnoletnosti dozoreli, a nič manj drzni

Avtor: STA

Festival Mladi levi letos slavi polnoletnost. Direktorica Bunkerja Nevenka Koprivšek meni, da je festival v 18. letih organizacijsko, programsko in izvedbeno dozorel, a zato ni nič manj drzen. Skupni imenovalec izdaje, ki jo bo 23. avgusta uvedla predstava What if they went to Moscow?, bodo predstave, iz katerih veje upanje ali želja po spremembah.


Katarina po naročilu / Foto: Ivian Kan Mujezinović

"Mladi levi so še vedno mladi in želijo zajeti tisto, kar je ta hip aktualno, kar vibrira, se odziva in nekako žge duh umetnosti in družbe v tem času," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Koprivšek. Skupni imenovalec letošnjih Mladih levov bodo predstave, iz katerih veje upanje, hrepenenje ter želja po spremembah in drugačnosti. A to ne v smislu resignacije, umetniki k temu pristopajo z optimizmom.

Ena takšnih bo uvodna predstava What if they went to Moscow? brazilske umetnice Christiane Jatahy, ki je nastala po motivih Čehovove drame Tri sestre. Projekt vključuje klasično gledališko predstavo v Stari elektrarni in njeno video izvedbo, ki jo simultano ustvarja Jatahyjeva. Video različica bo na sporedu v dvorani dijaškega doma Tabor. Nedeljskim ponovitvam bo pred Staro elektrarno sledila otvoritvena zabava v družbi DJ JAMirkota.

Za organizatorje iz zavoda Bunker bo izziv tudi predstava ameriškega umetnika Andrewa Schneiderja YOUARENOWHERE, velik tehničen in performativen dosežek, ki se, tako Koprivškova, zgodi v enem zaletu.

Ljubitelje sodobnega cirkusa bo pritegnila predstava Le vide - essai de cirque v izvedbi Fragana Gehlkerja in sodelavcev, ki bo v posebni festivalski različici zaživela v Železniškemu muzeju. V ospredju bo Sizifovo delo z obratne perspektive - kako je, ko se skala vali nazaj?

Na festival prihaja kar nekaj povratnikov. Bolgarski umetnik Ivo Dimćev bo predstavil P projekt, ki ga zaznamujejo besede na črko p. Med njimi tudi plačana participacija publike. S predstavo NOTALLWHOWANDERARELOST se vrača Benjamin Verdonck, ki bo metaforično spregovoril o krhkosti ravnotežja sveta. Občinstvu festivala je znana tudi italijanska skupina Motus, ki tokrat prihaja z zgodbo oblikovanja in odraščanja neke osebnosti MDLSX.

Iz Slovenije bo v programu festivala predstava Katarina po naročilu - drugi del trilogije, ki jo ustvarjajo Katarina Stegnar, Jure Novak in Urška Brodar. Slovenske barve bosta zastopali tudi Nina Jan in Urška Sekirnik, ki prek spleta ponujata a la carte predstave. Pri Mladih levih so jo naročili za 1600 evrov, rezultat bo projekt Mladi levi častijo.

Festivalsko dogajanje bo vključevalo nenapovedane intervencije v javnem prostoru v izvedbi skupine umetnikov Kavkaz - Balkan. Javnemu prostoru oziroma njegovi repolitizaciji se bodo posvetili na pogovoru z izhodiščem ali še kje obstaja prostor za kritično misel v javnem prostoru. Med drugimi bodo sodelovali ustvarjalci iz Ukrajine in Armenije.

Projekt srbskega umetnika Bojana Đorđeva Nije to crvena, to je krv! bo organiziran kot happening. V tiskarni tipoRenesansa bo Marko Drpić najprej predaval o partizanskem tisku, sledil bo performans Đorđeva, ki bo vključeval jugoslovansko komunistično, partizansko in revolucionarno poezijo. Nato bodo obiskovalci lahko svojo poezijo tiskali, jo razdeljevali po Ljubljani in recitirali v odprti mikrofon.

Mlade leve bo 30. avgusta sklenila fuzija poezije in glasbe Natriletno kolobarjenje s praho, ki ga izvajata Novak in Uroš Buh. Mladi levi bodo tudi letos brezplačni. Pri Bunkerju apelirajo na solidarnost, da si na račun tistih, ki lahko simbolično prispevajo za festivalske dogodke, predstave ogledajo tisti, ki si sicer tega ne morejo privoščiti.

Povezava: Katalog festivala Mladi levi 2015


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-levi-ob-polnoletnosti-dozoreli-a-nic-manj-drzni