Ljubljanska Opera v Regensburgu s Pucinijevo La Boheme

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana je 17. in 18. julija nastopila na mednarodnem festivalu Thurn & Taxis v nemškem Regensburgu. Na svojem prvem gostovanju na tem glasbenem in gledališkem festivalu na Bavarskem je uprizorila eno najbolj priljubljenih del železnega repertoarja, opero La Boheme Giacoma Puccinija v režiji Vinka Möderndorferja.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Robert Balen

Festival v Regensburgu vsako poletje pritegne okrog 30.000 obiskovalcev, na njem se predstavljajo mednarodno priznana imena tako iz koncertnega kot glasbenogledališkega sveta. Med letošnjimi nastopajočimi so bili Placido Domingo, francoska pevka Zaz in Tom Jones.

Za ljubljansko Opero je bil to finale letošnje sezone gostovanj ter obenem najpomembnejše operno gostovanje v zadnjih letih. Maja je gledališče kar šestkrat uprizorilo baletno klasiko Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega v Gledališču Verdi v Trstu, nedavno pa je nastopilo še na Studencu, v Vipavi in Portorožu.

Puccinijevo La Boheme je ansambel krstno uprizoril v sezoni 2005/06 na sceni Marka Japlja in v kostumih Alenke Bartl. Möderndorfer je v operi, ki med občinstvom velja za romantično in polno čustev, izpostavil predvsem krutost in revščino umetniškega življenja. Tematiko je približal sodobnosti in ob tem realistični svet boemov prepletel s simbolnim svetom lutk.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-v-regensburgu-s-pucinijevo-la-boheme