Čedajski Mittelfest letos na temo vode in njenih barv

Avtor: STA

Mednarodni festival Mittelfest v Čedadu bo v 24. izdaji od 18. do 26. julija zaznamovala voda v različnih barvnih odtenkih. Razmišljanja o elementu, ki združuje civilizacije, tradicije in kulture, bodo prežemala gledališki, glasbeni in plesni program. Vodi bo posvečen tudi otvoritveni projekt z umetniki od Italije prek balkanskih držav do Albanije.


Čedad / Foto: Vid Pogacnik, Wikimedia Commons

Upanje na možnost sobivanja ne glede na individualne razlike bo manifest našega festivala, je na današnji predstavitvi na sedežu Ljubljana festivala poudaril umetniški vodja Franco Calabretto. Otvoritveni projekt, ki bo združil skladatelje, izvajalce, kantavtorje in pesnike iz Italije, vseh bivših jugoslovanskih republik in Albanije, so zato poimenovali v treh jezikih - Aghe.Voda.Uje.

Skladbe so nastale prav za to priložnost, v rapsodijo umetnikov, kot je projekt poimenoval Calabretto, ga je združil skladatelj Valter Silviotti. Iz Slovenije bodo svoj delež prispevali kantavtor Vlado Kreslin, pesnik Miroslav Košuta in pevka Tatjana Mihelj, s Hrvaške, denimo, Arsen Dedić.

Otvoritveni koncert bo po napovedih umetniškega vodje na stičišču raznolikih narodov in kultur, kar danes simbolizira Čedad, nekdaj pomembno trgovsko mesto, ki je od leta 2011 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, povzel veliko političnih in drugih v Evropi perečih tem.

Da bodo o tem skozi umetnost spregovorili v središču Furlanije, na prostoru, v katerem je bilo v preteklosti večkrat izpostavljeno vprašanje meje, se zdi predsedniku združenja Mittelfest Federicu Rossiju izjemno pomembno, saj, kot je poudaril, "zgodovine ne moremo izničiti, lahko pa na njej gradimo". To je bil tudi eden od povodov za izbiro teme: opozoriti na element, ki ne pozna meja, združuje, je javno dobro, vendar je ogrožen, saj je postal izhodišče za bojevanja.

V letošnji festivalski koncept so med drugim vključili Duo Amal, kar v arabščini pomeni upanje, ki ga sestavljata izraelski in palestinski pianist Bishara Haroni in Yaron Kohlberg. Uprizoritveni del programa se bo med drugim dotaknil velikega števila žrtev v Sredozemlju.

Cilj organizatorjev Mittelfesta je ustvariti mesto, ki živi s festivalom. V tednu dni se tako vsi njegovi predeli spremenijo v oder, letošnja prizorišča bodo tudi izložbe trgovin. Poleg uveljavljenih umetnikov nanj povabijo tudi mlade vzhajajoče zvezde.

Festival bo tako na eni strani gostil plesni ikoni Carolyn Carlson s predstavo Short Stories in Alessandro Ferri v predstavi Evolution ter prvo italijansko izvedbo koncerta Water Dances Michaela Nymana. Na drugi strani se bodo mladi umetniki v mobilnem gledališču po čedajskih ulicah poklonili Giulianu Scabiu. Organizatorji pa niso pozabili niti na 40-letnico Pier Paola Pasolinija, čigar smrt bodo obeležili z dvema predstavama.

Mittelfest bo ponudil več kot 60 dogodkov. Slovenijo bo zastopala še predstava Divjad po tekstu Nejca Gazvode in v režiji Romea Grebenška. Predstava bo v italijanščini v prevodu Mirana Košute.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cedajski-mittelfest-letos-na-temo-vode-in-njenih-barv