Milena Zupančič igralka Evrope 2015

Avtor: SiGledal, STA

Na mednarodnem gledališkem festivalu "Actor of Europe", ki ga že trinajsto leto prirejajo ob Prespanskem jezeru v Makedoniji, so letos za igralko Evrope izbrali slovensko gledališko in filmsko igralko Mileno Zupančič.


Milena Zupančič v predstavi Boris, Milena, Radko / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Mednarodni gledališki festival, ki vsako leto poteka med 6. in 11. julijem, nastaja v duhu sodelovanja med tremi državami in kulturami, ki ležijo ob Prespanskem jezeru - med Makedonijo, Albanijo in Grčijo. Festival bo nocoj z nagovorom otvoril ustanovitelj in direktor Jordan Plevnes, med slavnostnimi govorci pa je tudi slovenski veleposlanik v Makedoniji, Branko Rakovec. Kot so zapisali na festivalski spletni strani, bo celotna otvoritvena slovesnost prirejena v čast igralki Mileni Zupančič. Režiser Dušan Jovanović je sporočil, da se bodo podelitve nagrade udeležili vidni predstavniki politike ter gledališča oziroma kulture.

Mileno Zupančič, rojeno leta 1946, so organizatorji festivala opisali kot igralko z Jesenic, kjer je končala srednjo šolo. Njena prva velika nastopa sta bili vlogi v filmih Matjaža Klopčiča Cvetje v jeseni iz leta 1973 in Vdovstvo Karoline Žašler iz leta 1976.

V naslednjih štirih desetletjih je nastopila v številnih pomembnih filmskih in televizijskih produkcijah, leta 1976 in 1977 dobila dve zlati areni za najboljšo igralko ter leta 1993 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Znana je tudi po številnih gledaliških produkcijah, uprizorjenih v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana. Od leta 2000 do leta 2011 je bila Unicefova ambasadorka za zahodni Balkan.

Festival Actor of Europe se je uveljavil kot eden najpomembnejših kulturnih dogodkov v regiji ob Prespanskem jezeru in Republiki Makedoniji. Na njem gostujejo vidna imena domačega, regionalnega in mednarodnega teatra. Lani je nagrado dobil igralec Rade Šerbedžija.

Na programu festivala bo med drugim gostovala tudi monokomedija Irena! ali Ne morem več!, avtorski projekt Mirel Knez, ki je nastal v koprodukciji Stolpa Škrlovec, Prešernovega gledališča Kranj, Mestne občine Kranj, Slovenskega gledališkega inštituta in Carnice. Predstavo je režiral Nick Upper (Niko Goršič).

Povezava: Spletna stran festivala Actor of Europe


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/milena-zupancic-igralka-evrope-2015