Ana Desetnica se bo za štiri dni ustavila v Ljubljani

Avtor: STA

S predstavo Gledališča Ane Monro Sam med vsemi se bo ob 17. uri na ploščadi pred Cankarjevim domom začelo gostovanje letošnjega 18. Mednarodnega festivala uličnega gledališča v prestolnici. Ana Desetnica bo Ljubljančane na različnih prizoriščih razveseljevala vse do sobote, 4. julija, nato se večdnevno dogajanje seli v Maribor.


Sam med vsemi / Foto: Luka Dakskobler

Predstave in druge vragolije Ane Desetnice si bo mogoče ogledati na Čevljarskem mostu, Trgu francoske revolucije, omenjeni ploščadi pri Cankarjevem domu, na Mestnem in Prešernovem trgu, Stritarjevi ulici, Mesarskem mostu in na Petkovškovem nabrežju. Miklošičev park bo letos festivalsko središče za vse privržence ulične gledališke umetnosti.

To bo živelo ves čas ljubljanskega dela festivala. Poleg festivalskih predstave organizatorji napovedujejo tudi pester spremljevalni program. Prvi dan, ki so ga tematsko naslovili Naj se začnejo igre, se bodo predstavili umetniki iz Radovljice in Maribora. Obiskovalcem bodo na voljo knjižnica reči ter različne družabne igre. Drugi dan bodo namestili premično kuhinjo, kjer si bo mogoče speči palačinke ali narediti smoothie, zbranim pa se bodo predstavili ulični gledališčniki iz Celja. Tretji dan, na katerem se bodo predstavili umetniki iz Kočevja in Škofje Loke, bo namenjen šivanju, četrti pa pikniku.

Ana Desetnica, ki letos praznuje 18. rojstni dan, je svojo pot po slovenskih krajih začela 24. junija v Sežani in Kranju, v programu pa je obisk 13 krajev, ki naj bi jih obiskala v prav toliko dneh. Letos bo prvič obiskala Škofjo Loko, Radovljico in Kočevje, kjer je že bila 27. junija. Festival ima v vsakem mestu svojo podobo, organizatorja in idejo.

Za lažjo preglednost lokacij in datumov predstav so organizatorji izdelali poseben zemljevid s prizorišči.

V sklopu festivala bodo po Sloveniji gostili 36 skupin iz 14 držav, med katerimi so med drugim poljski Teatr Biuro Podrozy, ki se bo predstavil z dvema ognjenima spektakloma Carmen Funebre in Macbeth, ter poljski dvojec Scena C, ki bo poskrbel za interaktivno predstavo v slogu risanke A je to. Ponovno se na festival vračajo t. i. Edinstveni trije oziroma belgijsko-nemška klovnovska zasedba The Primitives. Zelo bogata je tudi domača produkcija.

Povezava: Katalog festivala Ana Desetnica 2015


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-desetnica-se-bo-za-stiri-dni-ustavila-v-ljubljani