Prihaja 22. Ex Ponto festival

Avtor: Kulturno društvo B-51

Program 22. mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti EX PONTO, ki bo potekal med 18. in 26. septembrom 2015 v Ljubljani in Novem mestu se bo letos ovil v slogan ''Samo moj svet''.


Hura, Nosferatu / foto: Blaž Erzetič

Poleg glavnega gledališkega programa, ki bo postregel z izbranimi gledališkimi in plesnimi predstavami iz desetih evropskih držav in zahodne Azije, bo tudi letos aktualno področje dokumentarnega filma. Veselimo se tudi koncerta hrvaškega glasbenega kameleona, Darka Rundeka, ki nas bo obiskal na Ex Pontovem koncertu z Rundek Cargo Trio-m in novim albumom Mostovi (23. 9. 2015, Cvetličarna).

Festivalsko popotovanje se bo začelo s Kamyonom (18. 9. -20. 9. 2015, Hotel Park), belgijsko predstavo, ki prikazuje eno od neštetih imigrantskih zgodb, tokrat o deklici, ki lahko na pot vzame le dve torbi in svojo najljubšo igračo. Svojo zgodbo bo delila z gledalci, ki sedijo v tovornjaku, ta pa je spremenjen v majhno intimno gledališče. In tako kot potuje deklica po Evropi, potuje tudi Kamyon, ki bo v približno šestih mesecih prevozil pot, po kateri so šli mnogi imigranti. Na svojem popotovanju, ki se je pričelo v Carigradu, se bo ustavil tudi v Ljubljani, nadaljeval pot v Francijo, na Nizozemsko in jo zaključil v Londonu.

Gruzijsko gledališče Music and Drama State Theatre je bilo ustanovljeno leta 1926 in prihaja na EX PONTO z vrhunsko interpretacijo znanega in kontroverznega romana Oscarja Wilda, Slika Doriana Greya (18. 9. 2015, SNG Drama, Ljubljana).

Zmeda (19. 9. 2015, CK Španski borci) je naslov hrvaške predstave znanega režiserja Branka Brezovca, ki je zrastla v koprodukciji z Eurokazom, Akademijo dramskih umetnosti v Zagrebu in umetniškega kolektiva Domino.

Sodobna gledališka uprizoritev Ciril in Metod (20. 9. 2015, SMG), nastaja znotraj evropske kulturne mreže NETA, v Ljubljani pa bo doživela svojo premiero. Posrkala nas bo v zanimivo zgodovinsko in sodobno dogajanje. Govori o življenju dveh Slovencev, Cirilu in Metodu Belogorskem, bratoma, rojenima v Celju, ki sta poimenovana po dveh največjih slovanskih učiteljih, znanih kulturnih reformatorjih, ki sta živela v 9. stoletju, na prostoru med Rimom in Carigradom.

Češka plesna predstava Devoid (21. 9. 2015, PTL), je produkcija med 11 partnerji, evropsko nagrajenega projekta BeSpectACTive. Temelji na pismih in na resničnih izpovedih. Vsako pismo razkriva košček nekega življenja, trpljenja ali srečnih trenutkov. Plesalec postane gibek reinterpret s smehom in s solzami napitih listov pisem.

Temo zaupanja raziskuje mednarodna gledališko-plesna zasedba Manipulacije (22. 9. 2015, Kino Šiška) iz Madžarske, Romunije, Srbije in Slovenije.

Romunsko-madžarska predstava Parallel (24. 9. 2015, PTL), je nastala kot rezultat timskega dela izvajalcev, ki raziskuje problematiko telesa, lastne seksualne identitete, represije in sprejemljivosti.

Medea, moja mati (25. 9. 2015, APT, Novo mesto), je bolgarska predstava, posvečena vsem, ki so na robu preživetja in prisiljeni prodati svoje dele telesa, kri, seme, maternico. Predstava raziskuje nevarnosti izgube svetega materinstva, dehumanizacije človeka in zmanjševanje možnosti za preživetje revnega sloja prebivalstva.

Slovenska premiera Hura, Nosferatu, koprodukcija  SNG Nova Gorica, SMG Ljubljana, Kulturnega društva B-51 in mreže NETA, v režiji Simone Semenič, najbolj cenjene in nagrajevane slovenske dramatičarke, je nastala po besedilu Andreja E. Skubica. Večkrat nagrajeni pisatelj in prevajalec se je v svojem dramskem prvencu (leta 2009 nominiranem za Grumovo nagrado) oprl na lastno starševsko izkušnjo. S svojim specifičnim, živim in gibkim jezikom iskreno razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a se hkrati ukvarja tudi z univerzalnimi temami krivde, izgube in odpuščanja.

Povezava: Festival Ex Ponto


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-22-ex-ponto-festival