V SiTi Teatru predstava o Helen Keller v znakovnem jeziku

Avtor: STA

V SiTi Teatru je bila včeraj premiera predstave Helen Keller, ki jo je v znakovnem jeziku uprizorila gledališka skupina Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Tihe stopinje v režiji Lade Lištvanove. V predstavi so prikazali zgodbo o gluhi in slepi Helen Keller, ki je premagala svojo drugačnost in posvetila svoje življenje delu za druge.


foto: freeimages

Kellerjeva je imela ob sebi pomočnico, učiteljico Anne Sullivan, ki je bila komunikacijski most med njo in okolico.

V predstavi so nastopili Zlatka Petrač, Marta Vavpetič, Jelena Bolšedonova, Nejc Drekonja, Barbara Čarman in Kati Perme, so sporočili iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Tihe stopinje je mednarodno uveljavljena gledališka skupina. Pohvali se lahko z bogatim repertoarjem iger, ki so jih predstavili ob različnih priložnosti. Nastopala je na slovenskih festivalih, kot sta Ana Desetnica in Lent, veliko prepoznavnost ima tudi v tujini. Veliko priznanje za skupino je bilo, ko je nastopila pri švedski kraljici Silviji.

Začetki organizirane kulture gluhih na Slovenskem segajo v leta pred drugo svetovno vojno, ko je profesor ljubljanske gluhonemnice Vinko Rupnik povabil skupino odraslih gluhih amaterskih igralcev, da skupaj pripravijo enodejanko Oče, ki so jo prvič uprizorili leta 1936 v Šentjakobskem gledališču. Predstava je zaradi velikega zanimanja dosegla kar 28 ponovitev. Pozneje je bila kulturna dejavnost gluhih organizirana v okviru lokalnih društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki so nastopali enkrat letno na prireditvi v čast Mednarodnem dnevu gluhih.

Leta 1999 so na Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije ustanovili gledališko skupino Tihe stopinje, ki jo sestavljajo gluhi igralci lokalnih društev. Vodi jo gluha režiserka Lištvanova, ki je diplomirala na Akademiji za glasbeno in gledališko umetnost v češkem Brnu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-siti-teatru-predstava-o-helen-keller-v-znakovnem-jeziku